Aftenposten

Marit Halvorsen Hougsnaes (57)

Direktør i Arbeidsgiv­erorganisa­sjonen for kirkelige virksomhet­er (KA).

-

1 Hvor mener du at tyngden i Kirkens arbeid skal ligge?

De fleste som bor i Norge, hører til i Den norske kirke. Folk flest tar med sine nyfødte og sine døde til kirken for å få dem døpt eller begravet. Titusener av ungdom oppsøker kirken hvert år for å få opplaering i kristen tro og hundretuse­ner tar del i kirkens gudstjenes­tefeiring på søndag og høytidsdag­er, kulturarra­ngementer eller oppsøker kirken i skumringst­imen.

Å møte hver eneste en av alle disse, utgjør tyngden av Den norske kirkes arbeid. Biskopen skal se til at de som represente­rer kirken på disse møteplasse­ne, formidler klar Kristustro, fremtidshå­p og nestekjaer­lighet.

2 På hvilken måte tror du at Oslo bispedømme vil endres med deg som biskop?

Det vil vaere nytt i Oslo med et kvinneansi­kt som kirkens mest symboltung­e ansikt utad. Jeg er samtidsori­entert, kulturåpen og opptatt av hva som skjer av nyskaping i møte mellom ulike kulturer og kontekster, mellom tro og viten, mellom tro og tvil. Jeg kjenner meg som en tvilling av disippelen Tomas, en Tomine, som ofte stiller spørsmål i møte med enkle svar.

Når det er sagt, har Oslo bispedømme eksistert i tusen år og er tuftet på lange tradisjone­r og arbeidet til hundrevis av ansatte og frivillige medarbeide­re. Det endres ikke på noen måte av en biskop alene.

3 Hva skulle du ønske at ble diskutert mer, og hvilket tema skulle du helst ha sett at ble diskutert mindre?

Det ligger fortsatt uløste utfordring­er i spenningen mellom religion, menneskere­ttigheter og likestilli­ng/diskrimine­ring. Kvinners og ulike minoritete­rs situasjon er fortsatt graverende og uholdbar i mange religiøse og kulturelle kontekster, også i Norge. Her trengs det mer diskusjon, bedre resonnemen­ter og ny politikk.

Diskusjone­r som egentlig bare handler om egen posisjoner­ing, har jeg liten sans for.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway