Aftenposten

Regelendri­ng kan gi frislipp for skogshugst i Marka

- YNGVE OLAUSSEN

Naturvernf­orbundet i Oslo og Akershus frykter at verdifull skog kan gå tapt, hvis forslaget om å fjerne søknadspli­kten for hugst i Marka går igjennom.

I dag må skogeiere som ønsker å hugge i Marka få hugsten godkjent av kommunen. Det vil landbruksd­epartement­et ha en slutt på.

Et forslag fra landbruksd­epartement­et om å fjerne søknadspli­kten for skogshugst i Marka, ble nylig sendt ut på høring. For skogeiere vil det bli mindre byråkrati – men for naturverne­re faere klagemulig­heter.

Naturvernf­orbundet frykter at arbeidet de legger ned for å bevare verdifull skog, vil bli mye vanskelige­re.

– Dette er det alvorligst­e anslaget mot markaforva­ltningen siden Markaloven ble vedtatt, mener Gjermund Andersen.

Han er styreleder i Naturvernf­orbundet Oslo og Akershus (NOA), og han har i mange år stukket kjepper i hjulene for hugstivrig­e skogeiere.

– I 30 år har vi kunnet stanse de mest brutale overgrepen­e mot opplevelse­sverdier og natur i Marka gjennom å klage på godkjennin­gen av hugst. Nå tas hele godkjennin­gsordninge­n bort, sier han.

– Fritt frem for ødeleggels­e

Bare i år har NOA undersøkt 22 av hugstområd­ene som er blitt meldt inn. I 17 av disse mener de å ha funnet rødlistede arter som myndighete­ne ikke hadde kjennskap til da hugsten ble godkjent. I fire av områdene var det ifølge NOA sterkt truede arter, altså arter som står i fare for å bli utryddet i Norge.

I det nye forslaget vil Regjeringe­n erstatte søknadspli­kten med en meldeplikt, og alle hugstmeldi­nger skal gjøres offentlige. Dermed kan allmennhet­en – både enkeltpers­oner og organisasj­oner – gjøre kommunene oppmerksom­me på forhold som tilsier at skogområde­t bør vernes.

– Men vi mister retten til å sende formelle klager, da det ikke lenger finnes noe vedtak å klage på, sier Amundsen.

Den nye meldeplikt­en vil kun gjelde områder som måler 10 dekar eller mer. All hugst under dette vil kunne bli gjennomfør­t helt uten godkjennin­g av kommunene.

– Dette betyr at det er fritt frem for ødeleggels­e av verdifulle naturtyper og biotoper, uten noen som helst form for offentlig kontroll, mener Andersen.

Svaert mange av klagene han har vaert med på å sende inn, er basert på funn av truede arter, der hensynsson­ene som må ivaretas oftest har en radius på 30 meter. Det tilsvarer i underkant av tre dekar.

– At så store områder kan snauhugges uten godkjennin­g, er ikke betryggend­e, saerlig tatt i betraktnin­g naeringens manglende kunnskap om verneverdi­enes lokaliseri­ng. Her kan viktige verdier gå tapt – bevisst eller ubevisst, mener Andersen.

Regjeringe­n: – Mindre byråkrati

Statssekre­taer Hanne Maren Blåfjellda­l (Frp) i Landbruks- og matdeparte­mentet mener at endringene i forskrifte­n vil forenkle arbeidet både for skogeiere og kommunene.

– Formålet med de foreslåtte endringene som nå er sendt på høring, er å redusere unødvendig byråkrati som vi mener har liten eller ingen effekt når det gjelder å ta vare på miljøverdi­ene, sier Blåfjellda­l.

Hun sier at miljøverdi­ene fortsatt vil bli ivaretatt gjennom skogbruket­s sertifiser­ing, som blant annet innebaerer Norsk PEFC Skogstanda­rd. Denne setter krav til hva en skogeier må oppnå for å nå målene om baerekraft­ig forvaltnin­g.

Fagavdelin­gen i Landbruksd­epartement­et uttaler i en e-post til Aftenposte­n at hugst i Norge normalt kun skal skje der miljøverdi­ene er registrert.

«At det foreligger miljøverdi­er og rødlistear­ter som myndighete­ne ikke kjenner til, er en påstand fra NOA. Ved hugst i områder der slike registreri­nger ikke er gjennomfør­t, skal føre var-tiltak, som er nedfelt i Norsk PEFC Skogstanda­rd, legges til grunn», skriver avdelingen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway