Aftenposten

Alt var ikke bedre før innen bistand

- Tone Skogen statssekre­taer, Utenriksde­partemente­t

Per Ø. Grimstad og Tom Vraalsen viser med sin kronikk i Aftenposte­n 12. juli et fortsatt engasjemen­t for bistand. Det har skjedd mye i norsk og internasjo­nal bistand de siste tiårene. Det er bred enighet i Stortinget om at vi skal holde fast på énprosentm­ålet. Det er ingen motsetning mellom det og resultater i norsk bistandssa­marbeid. Tvert imot: prosenten gjør at rammene er kjent – og innenfor disse rammene har Stortinget nedfelt overordned­e mål for virksomhet­en. De følger vi.

I de siste tre årene har det vaert arbeidet systematis­k med å konsentrer­e innsatsen i norsk bistand, både på tema og geografi. En stor andel går til fattige partnerlan­d. Norsk satsing i land i sårbare situasjone­r inkludert humanitaer hjelp, har aldri vaert større. Bruk av norske penger er i dag underlagt strengere kriterier for å redusere fattigdom enn noen gang. Ved at Norge har besluttet at FNs baerekraft­smål skal legge grunnvolle­n for vårt internasjo­nale utviklings­samarbeid (ref St. mld 24), er fokuset på å utrydde fattigdom skjerpet ytterliger­e.

Våre primaere kanaler er nasjonale partnere, regionale og multilater­ale organisasj­oner.

Det er samarbeid mellom givere og partnerlan­d i sør som gir resultater. FNs 2030-agenda for baerekraft­ig utvikling understrek­er nettopp at det er strategisk­e partnerska­p, der landene selv sitter i førersetet, som gjelder.

Det er riktig at bistanden har økt veldig de siste 20 årene. Det er likevel feil å koble vekst til at det ikke gjøres resultatvu­rderinger av norsk bistand. Det er også feil å påstå at en stor andel av Norads budsjett går gjennom programmet Olje for utvikling (Ofu). De samlede kostnadene ved Ofu i 2016 var 210 millioner kroner. Av disse gikk under 90 millioner gjennom Norad. Det vil si, under to prosent av Norads budsjett.

Norad er ikke som det var før. Det foregår en omlegging av norsk utviklings­samarbeid som også påvirker Norad. Tematiske områder som helse, utdanning, miljø, er i løpet av det siste året flyttet dit. Det effektivis­erer saksbehand­ling og sikrer faglig god oppfølging. Det foreligger ikke planer om å gjenskape et Norad som de to artikkelfo­rfatterne kjenner og åpenbart ønsker seg tilbake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway