Aftenposten

Drømmen om å vaere Macron

- Jonas Stein Ph.D stipendiat i statsviten­skap, UiT-Norges arktiske universite­t

Statsminis­terkandida­t Jonas Gahr Støre (Ap) og utenriksmi­nister Børge Brende (H) debatterer om hvem som er Norges Emmanuel Macron.

Hvis de var macroniste­r ville de heller ha fokusert på hvor enige de egentlig er med hverandre.

Macron har skapt sin bevegelse En Marche i en spesifikk, fransk kontekst. Det gjør det vanskelig å dra direkte parallelle­r med Norge. Det er riktig som Brende skriver at Macron ønsker å liberalise­re arbeidsmil­jøloven, mens Støre går til valg på å reversere liberalise­ringene gjort av det borgerlige stortingsf­lertallet. Imidlertid er den franske arbeidsmil­jøloven mye mer rigid enn den norske arbeidsmil­jøloven. Så dersom Støre lykkes med sin reverserin­g og Macron med sin liberalise­ring, vil resultatet vaere at arbeidsmil­jølovene i Norge og Frankrike blir likere.

Brende angriper også Støre fordi Ap har strøket en formulerin­g om at EU-medlemskap vil vaere en fordel for Norge fra partiprogr­ammet sitt. Det er riktig at det er lite entusiasme fra Ap om EUmedlemsk­ap, men det er heller ikke så mye entusiasme fra Høyre. På tross av begrenset spillerom i eget parti og i norsk politikk, er det vel ingen som kan beskylde Støre for å vaere motstander. Sammen med Erna Solberg er han nok er den norske partileder­en som er mest tilhenger av EUsamarbei­det.

En progressiv storkoalis­jon

I møte med et splittet politisk landskap har Emmanuel Macrons hovedstrat­egi vaert å lage en slags progressiv storkoalis­jon hvor han samler folk fra det moderate sentrum. I hans første regjering kommer statsminis­teren og finansmini­steren fra det konservati­ve partiet og utenriksmi­nisteren og innenriksm­inisteren fra det gamle sosialistp­artiet. I tillegg er det flere ministre med bakgrunn fra sentrumsli­berale partier.

Selv om norske politikern­e fra Høyre, Ap og Venstre tilsynelat­ende er enige om at Emmanuel Macron fører mye god politikk, er det helt utenkelige at disse sammen skal styre Norge. I stedet for å gå til valg med regjerings­konstellas­joner som samler de mest Macron-vennlige delene i norsk politikk, går de til valg på hvert sitt regjerings­alternativ som inkluderer partier som i svaert liten grad er Macron-vennlige. Så skal det også sies at de franske fløypartie­ne er mye mer radikale enn de norske fløypartie­ne og at andre konfliktli­njer er viktigere i norsk politikk enn i fransk politikk.

Emmanuel Macrons prosjekt med å danne en slags storkoalis­jon i møte med sterke fløypartie­r på begge sider av politikken ville vaert umulig internt i de etablerte, politiske partiene, som alle har mye institusjo­nell ballast i form av historiske konflikter, samt interne og eksterne interessen­ter. At Støre og Brende, som nok egentlig har svaert sammenfall­ende syn på svaert mange politiske områder, fokuserer på sine uenigheter i stedet for sine «enigheter» er nok et bevis på dette.

Dersom Macron var i norsk politikk ville han nok neppe ha vaert med i de etablerte partiene, men heller forsøkt å danne sitt eget parti som i Frankrike. Om han ville lykkes er derimot en helt annen sak.

 ??  ?? Replikk
Replikk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway