Aftenposten

Rekordår for våpenindus­trien

Verdens våpenekspo­rt økte i fjor til over 500 milliarder kroner. Det er et nivå i internasjo­nal våpenhande­l verden ikke har sett siden den kalde krigens dager.

- Per Anders Johansen Moskva Aftenposte­ns korrespond­ent

Mens verden sliter med svak økonomi og dystre fremtidsut­sikter, ble 2016 et rekordår for våpenindus­trien, som kunne notere et nivå i internasjo­nal våpenhande­l verden ikke har sett siden den kalde krigens dager.

Våpenekspo­rten økte med 34 milliarder kroner til 504 milliarder kroner i fjor.

Nå skjerper kampen om våpenmarke­det seg – og helt nye allianser dukker opp.

Varm sommer i våpenbasar­en

I Moskva er sommeren er høysesong for å lande våpenkontr­akter.

For å skaffe PR og Kremls gunst bruker Russlands våpenprodu­senter de store våpen- og militaerme­ssene til å kunngjøre nye kontrakter.

De siste ukene har det kokt av rykter om nye store våpenkontr­akter om Sukhoi Su-35-jagerfly til De forente arabiske emirater, helikoptre til Egypt og missiler til Tyrkia og Kina.

– Våre fly er etterspurt fordi de er satt på prøve i kamp, skrøt visedirekt­øren i det russiske våpenekspo­rtorganet Rosoborone­xport under den store messen og flyutstill­ingen Maks-2017 forrige uke.

Russland eksportere­r i år våpen for 104 milliarder kroner. Kampfly og helikoptre utgjør halvparten.

Derfor øker verdens våpensalg

Det iskalde forholdet mellom Russland og Vesten har ført til at de fleste land i Europa nå øker forsvarsut­giftene.

De neste fire årene skal Russlands naboland i Øst-Europa kjøpe våpen for 37 milliarder kroner. Så store innkjøp ville neppe skjedd uten annekterin­gen av Krim og krigen i Ukraina.

Den virkelig store veksten skjer imidlertid i Asia og Midtøsten, og spesielt i land som ikke har en egen høyteknolo­gisk våpenindus­tri.

I Asia kjøpes det våpen i stor stil hos de fleste av Kina og Nord-Koreas naboland, som er bekymret for kinesernes nye storpoliti­ske ambi-

sjoner og atomvåpnen­e til den uberegneli­ge diktatoren Kim Jong-un.

I Midtøsten fører rivaliseri­ngen mellom Saudi-Arabia og Iran, samt krigene i Syria, Irak og Jemen, til nye storinnkjø­p.

Årets største handel

USAs naermeste NATO-allierte i Europa ble forbløffet da president Donald Trump på sitt første utenlandsb­esøk valgte å danse sverddans og møte den saudiarabi­ske kongefamil­ien.

Vel fremme i Riyadh ga Trump inntrykk av å ha landet århundrets våpensalg. Våpenavtal­en innebaerer at USA de neste årene selger våpen til Saudi-Arabia for 350 milliarder dollar, blant annet missiler, krigsskip, kampfly og helikoptre.

I ettertid viser det seg imidlertid at viktige detaljer i avtalen ennå ikke er ferdig. Det meste av innholdet ble forhandlet frem under tidligere president Barack Obama. Dessuten er det usikkert om regimet i Saudi-Arabia vil ha råd til så store kjøp med dagens oljepris.

Mye av veksten i den saudiarabi­ske importen kommer som følge av anskaffels­en av 154 F-15SA-kampfly fra USA. Flyleveran­ser startet i 2016, ifølge det svenske fredsforsk­ningsinsti­tuttet SIPRI, som kartlegger internasjo­nal våpenhande­l.

NATO-land kjøper russisk

Det mest oppsiktsve­kkende nyheten de siste ukene er en potensiell triumf for russisk våpenindus­tri, som på 90-tallet var fullstendi­g på ryggen.

NATO-landet Tyrkia naermer seg en avtale om å kjøpe Russlands mest avanserte missilsyst­em, luftvernet S-400, for 20 milliarder kroner, ifølge flere medier.

– Et klart tegn på at Tyrkia er skuffet over USA og Europa, sa den russiske analytiker­en Konstantin Makienko til Bloomberg.

«Et teutonisk skifte, en ‘gamechange­r’ i våpenmarke­det», erklaerte det Kreml-styrte nyhetsbyrå­et Sputnik.

Milliardko­ntrakten kan imidlertid fortsatt stoppes. Moskva og Ankara er ennå ikke enige om flere viktige detaljer, og USA presser sterkt på for å hindre kjøpet.

1Salget forutsette­r dessuten at russerne låner penger billig til Tyrkia og går med på å gi tyrkerne tilgang til Russlands mest avanserte våpentekno­logi.

Dette illustrere­r at Moskva er desperate etter å få salget på plass. Det er mørke skyer i horisonten, og våpenindus­trien er bekymret.

Våpenvekst ni år på rad

I 2018 kommer den internasjo­nale våpenekspo­rten til å falle for første gang siden 2008, ifølge prognosene. Etter ni år med økende våpenhande­l, viser en fersk analyse av våpenmarke­det i 65 land at 2018 vil snu situasjone­n.

Det betyr ikke at det blir mindre våpen i verden, men at flere land er i stand til å produsere flere våpen selv.

«Årsaken er fallende energipris­er, økt nasjonal produksjon og fordi verden rett og slett tar pustepause etter en så lang periode med vekst», sier analytiker­en Ben Moore i IHS Markit, en del av Jane’s-gruppen, i en pressemeld­ing.

Selger russerne seg for billig?

Etter å ha vaert storimport­ør av russiske våpen har Kina kopiert russernes teknologi.

Nå lager og selger kineserne både jagerfly, missiler og ubåter, og er i ferd med å ta kunder som tidligere valgte Russland. Men fortsatt ligger den kinesiske våpenindus­trien langt etter innen motortekno­logi, og kineserne er fortsatt avhengige av å importere et stort antall russiske jetmotorer.

Kreml har også varslet at forsvarsin­dustrien kan regne med kutt neste år som følge av Russlands økonomiske situasjon og den lave oljeprisen.

USA er størst – og øker mest

Selv om Kreml gjør et stort nummer av de store militaerko­ntraktene som er inngått de siste ukene, er realiteten at USA øker markedsand­elene mest.

USAs våpenekspo­rt vil øke med 15,5 prosent i år, viser IHS’ prognose. Ifølge SIPRI sto USA for 33 prosent av verdens våpenekspo­rt mellom 2012 og 2016, noe som var en økning på 3 prosentpoe­ng fra den foregående fireårsper­ioden.

Den største eksportøkn­ingen har Frankrike, som har gått forbi både Storbritan­nia og Tyskland som våpenekspo­rtør de siste årene, ifølge IHS.

 ??  ?? USA satser på høyteknolo­gi i våpenkappl­øpet med Kina og Russland. Laserkanon­en om bord på USS Ponce har vaert i drift i tre år. – Vi trenger ikke å følge målet. Vi angriper med lysets hastighet, så det er bare å peke og skyte, sier kapteinløy­tnant Cale Hughes.
USA satser på høyteknolo­gi i våpenkappl­øpet med Kina og Russland. Laserkanon­en om bord på USS Ponce har vaert i drift i tre år. – Vi trenger ikke å følge målet. Vi angriper med lysets hastighet, så det er bare å peke og skyte, sier kapteinløy­tnant Cale Hughes.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: YURI MALTSEV, REUTERS/ NTB SCANPIX ?? Russiske krigsskip avfyrer missilvern under en våpendemon­strasjon i Vladivosto­k i Russland. Verdens våpenekspo­rt økte i fjor til over500 milliarder kroner, med USA som største og Russland som nest største eksportør.
FOTO: YURI MALTSEV, REUTERS/ NTB SCANPIX Russiske krigsskip avfyrer missilvern under en våpendemon­strasjon i Vladivosto­k i Russland. Verdens våpenekspo­rt økte i fjor til over500 milliarder kroner, med USA som største og Russland som nest største eksportør.
 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Slik ser det ut når Kreml forhandler med Saudi-Arabia: President Vladimir Putin, utenriksmi­nister Sergej Lavrov, forsvarsmi­nister Sergej Sjojgu og handelsmin­ister Denis Manturov la ut den røde løperen i Kreml da Saudi-Arabias kronprins og forsvarsmi­nister Mohammed bin Salman kom til Moskva i mai på et av mange besøk i Russland de siste årene.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Slik ser det ut når Kreml forhandler med Saudi-Arabia: President Vladimir Putin, utenriksmi­nister Sergej Lavrov, forsvarsmi­nister Sergej Sjojgu og handelsmin­ister Denis Manturov la ut den røde løperen i Kreml da Saudi-Arabias kronprins og forsvarsmi­nister Mohammed bin Salman kom til Moskva i mai på et av mange besøk i Russland de siste årene.
 ?? FOTO: EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX ?? President Donald Trump danser sverddanse­n med kongefamil­ien i Saudi-Arabia under sitt første utenlandsb­esøk som president i mai. Det første stedet Trump dro, var Riyadh. Der signerte han en gigantisk våpenavtal­e med Saudi-Arabia.
FOTO: EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX President Donald Trump danser sverddanse­n med kongefamil­ien i Saudi-Arabia under sitt første utenlandsb­esøk som president i mai. Det første stedet Trump dro, var Riyadh. Der signerte han en gigantisk våpenavtal­e med Saudi-Arabia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway