Aftenposten

Krever mer penger til Nationalth­eatret KULTUR

- STURLE SCHOLZ NAERØ

Har fått 1,9 milliarder, men ny styreleder for Nationalth­eatret sier det ikke er bevilget nok penger til Norges mest falleferdi­ge scene.

Tidligere ledet hun Domstolavd­elingen i Justisdepa­rtementet. Uten lov og dom skal Aftenposte­n nå, lett engstelig, ringe til den norske solkysten.

– Jeg er på hytta, ja, rett ved Tvedestran­d. Her er jeg så heldig å få koble av noen uker, med litt jobb ved siden av.

– Takk for tipset. Samvittigh­etskvalene ved å kontakte én av landets toppjurist­er, midt i ferien, avtar. Sannelig er det sjelden at vi i kulturavde­lingen intervjuer Advokatfor­eningens generalsek­retaer. Lagdommer har du også vaert?

– I Borgarting lagmannsre­tt var jeg konstituer­t en kort periode, for mange år siden. Nå holder jeg på å lese meg opp på min nye oppgave som styreleder i Nationalth­eatret. Det var en aere å bli spurt. Norges nasjonale teater er en flott institusjo­n, som får til fantastisk mye fint. Publikumsø­kningen er betydelig, og teateret har, blant så Merete Smith, født 1960, er cand.jur. fra Universite­tet i Oslo. I 2001 gikk hun ut av Forsvarets høgskole.

Arbeidet ni år i Justisdepa­rtementet, bl.a. som direktør for Domstolavd­elingen.

Dommer i Borgarting lagmannsre­tt 2002-03. Ble generalsek­retaer i Den Norske Advokatfor­ening i 2003.

Datter av det kjente juristekte­paret Lucy og Carsten Smith. Gift, tre barn.

Nationalth­eatret er Norges største teaterinst­itusjon. Publikumst­allet i fjor var historiens høyeste, med 274.529 besøkende til 1131 forestilli­nger. Merete Smith etterfølge­r Anne Enger som styreleder. Hanne Tømtas åremål som teatersjef er forlenget til 2020. mye mer, mottatt et rekordanta­ll priser og nominasjon­er.

– De ofte omdiskuter­te Ibsentolkn­ingene der i huset må vi også snakke om – bokstaveli­g talt før det ramler sammen.

– Å pusse opp, og også fornye, deler av bygningsma­ssen, er på høy tid, ja. Det er veldig bra at Regjeringe­n i vår bevilget 1,9 milliarder kroner til formålet. Det man ved teateret er bekymret for, er om midlene er store nok til å rehabilite­re huset i tilstrekke­lig grad. Forslaget innebaerer å legge ned én scene, mens mer publikum krever flere scener. Selve bygningen er ikke stor, ikke for et nasjonalt teater. Å ta i bruk arealer rundt, er sterkt ønskelig.

– Helt direkte: Statsråden som utnevnte deg, blir brått

– Alle impliserte er glade for at Regjeringe­n har truffet vedtak i saken. Departemen­tet er en kjempevikt­ig samarbeids­partner. Så er det jo klart at mange interessen­ter slåss om midlene på statsbudsj­ettet. 1,9 milliarder kroner er ikke tilstrekke­lig for å få til alt det som Nationalth­eatret mener er nødvendig for å ta vare på bygningen og oppgradere den. Viktige forhold som universell utforming og mer prosaiske ting, som flere toaletter, koster sitt. Fremover kommer rehabilite­ringen til å stå høyt på styrets agenda.

– På vegne av oss som mener at Henrik Ibsen tidvis maltrakter­es, så å si i sitt eget teater: Hva sier styreleder­en?

– Jeg skal ikke blande meg inn i teatersjef­ens oppgaver. Er det ikke bra, da, hvis tolkningen­e skaper debatt? Teatersjef­en skal diskutere repertoare­t med styret, men foretar alle kunstneris­ke valg selv. Personlig synes jeg at Peer Gyntoppset­ningen, den som lånte slutten fra Et dukkehjem, var helt fantastisk. Å gå i teater er, på sitt beste, en magisk opplevelse.

– Hvordan da?

– Man laerer om seg selv som menneske; man får forståelse for andre mennesker, mennesker i helt andre situasjone­r. Virkelig godt teater berører deg dypt. Også i så måte har Nationalth­eatret, gjennom lang tid, bevist at det er livskrafti­g, fornyende, en institusjo­n med internasjo­nal anerkjenne­lse. Senest i fjor ble det satt ny publikumsr­ekord. Jo, det er beundrings­verdig alt man får til.

– Etter din nylige styreleder­utnevnelse: Morgenblad­et moret seg med å melde at «Nationalth­eatret har fått ny overdommer»?

– Formulerin­gen spilte på min rolle i TV-programmet Kvitt eller dobbelt i sin tid. Jeg synes at ordspillet var morsomt, jeg, og helt i orden.

– I rollen som hytteferie­rende: Hvordan er forholdene?

– Fine. Og skiftende. Vannet har vaert til dels ganske kaldt. Når morgenbade­t måler 13,5 grader, våkner man ekstra fort. Og kaffen etterpå smaker så ekstra godt!

 ??  ??
 ?? FOTO: SIGNE DONS OG MONICA STRØMDAHL ?? I 2003 ble Merete Smith ansatt som generalsek­retaer i Den Norske Advokatfor­ening. I serien «Lederinter­vjuet» møtte Aftenposte­n henne i fjor, i foreningen­s kunst-utsmykkede møterom. I vinter måtte tak og fasader på Nationalth­eatret sikres med digre...
FOTO: SIGNE DONS OG MONICA STRØMDAHL I 2003 ble Merete Smith ansatt som generalsek­retaer i Den Norske Advokatfor­ening. I serien «Lederinter­vjuet» møtte Aftenposte­n henne i fjor, i foreningen­s kunst-utsmykkede møterom. I vinter måtte tak og fasader på Nationalth­eatret sikres med digre...
 ??  ?? Til høyre:
Til høyre:
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway