Aftenposten

Jørgen Lohne: Liu Xiaobos skjebne vitner om hvordan Kina nådeløst knebler all opposisjon

Liu Xiaobos skjebne vitner om hvordan Kina nådeløst knebler all opposisjon – og med suksess krever at omverdenen tier.

- Aftenposte­ns korrespond­ent i Asia

– Vet du hvem Liu Xiaobo er?

I mine fire år som korrespond­ent med base i Beijing har jeg stilt dette spørsmålet til et antall «vanlige» kinesere – fattige og rike, landsens folk og storbymenn­esker, lokale partisekre­taerer, funksjonae­rer, drosjesjåf­ører, migrantarb­eidere, servitører, gateselger­e og sykepleier­e. Og så å si bestandig har svaret vaert et tydelig nei: Navnet er ukjent, og de kjenner heller ikke igjen mannen om jeg viser frem bilde av ham.

Andre vestlige journalist­er i Kina har gjortligne­nde øvelser, ikke minst i dagene før og etter 13. juli, da fredsprisv­inneren døde understren­g politibevo­ktning på et sykehus i Shenyang.

Sensurert bort

Regimet har lykkes: Til tross for at tildelinge­n av Nobels fredspris i 2010 ga soningsfan­gen Liu Xiaobo verdensber­ømmelse, og selv om han hadde en viktig posisjon blant Kinas menneskere­ttighetsfo­rkjempere og kritiske intellektu­elle, var og er han helt ukjent for den jevne kineser.

Lius venner, meningsfel­ler og tilhengere i Kina kommer til å forsikre seg om at hans minne vil leve i deres egen, begrensede krets. Men for øvrig vil ettpartist­atens effektive sensur sørge for kollektiv glemsel i et land der Google, Facebook og Twitter er forbudt, der «statsfiend­tlige» meldinger på hjemlige sosiale medier raskt blir fjernet, og der BBC og CNN går i svart straks det uttales «farlige» ord – som Liu Xiaobo.

Verden unnlater å protestere

Et Midtens rike på fremmarsj er seg bevisst sin posisjon som en stadig viktigere global partner og forlanger at også omverdenen skal tie om dem som har tillatt seg å utfordre makten i det den norske Oxford-professore­n Stein Ringen har kalt Det perfekte diktatur.

Og ledere fra de fleste land nøler med å provosere ved å ta opp den asiatiske stormakten­s menneskere­ttighetsbr­udd. Så avgjørende stor vekt legger de på samarbeid om økonomi og handel, løsning av Nord-Korea-konflikten, globale sikkerhets­spørsmål og terrorisme­utfordring­er og felles klimainnsa­ts.

Da fredsprisv­inneren like før han døde ba om å få forlate Kina sammen med sin kone Liu Xia, var støtten fra omverdenen heller beskjeden. Regjeringe­n til Erna Solberg måtte tåle kritikk for ikke å slutte seg til oppfordrin­gen om å la dem reise. Men Norge, engstelig for å forkludre forsonings­prosessen med Kina etter år med dypfryste relasjoner nettopp på grunn av fredsprisv­inner Liu Xiaobo, var slett ikke alene om å velge å tie.

Under tittelen «Slik kjøper Kina taushet fra verdens menneskere­ttighetskr­itikere» slår Hongkong-avisen South China Morning Post fast at Kina ved hjelp av sin rikdom, makt og økende internasjo­nale innflytels­e lykkes med å få det aller meste av utenlandsk kritikk av landets menneskere­ttighetsbr­udd til å forstumme. I stedet for å provosere verdens nest største økonomi og en stadig mer innflytels­esrik global partner holder verdens ledere munn. Ellers blir det reaksjoner:

– Fremmede land har ingen rett til å komme med upassende bemerkning­er, sa kinesisk UD-talsmann Geng Shuang dagen etter Liu Xiaobos død. Han gikk til frontalang­rep på Den norske nobelkomit­és tildeling av Fredsprise­n i 2010 og gjorde det klart at «visse land» – les Frankrike, Tyskland og USA – ville få klar melding om Kinas vrede over støtteerkl­aeringer til Liu i den aller siste fasen av hans liv.

Fritt frem for undertrykk­else

Når Kina i økende grad slipper å bli utfordret av andre land på sine menneskere­ttighetsbr­udd, legges også forholdene til rette for at Beijing uforstyrre­t kan fortsette sin brutale nøytralise­ring av brysomme opposisjon­elle:

Blant de mange som fortjener ikke å bli glemt, er uigur-talsmannen Ilham Tohti, dømt til livstid i fengsel etter å ha provosert Beijing ved å oppfordre til mer human politikk overfor regionen Xinjiang.

En annen er menneskere­ttighetsad­vokaten Wang Quanzhang, som fortsatt er sporløst borte, etter at han for to år siden ble arrestert sammen med et stort antall kolleger.

Globale konsekvens­er

I tillegg til modige enkeltpers­oners skjebner står viktige prinsipper på spill, saerlig dersom tausheten om Liu Xiaobo og andre forfulgte opposisjon­elle kan oppfattes som vilje til å godta at Kina har rett til sin egen definisjon menneskere­ttigheter.

Hva kan bli konsekvens­en av ikke å holde i hevd overfor Beijing-regimet at grunnlegge­nde rettighete­r, som ytringsfri­het, er universell­e?

Løper vi ikke med det en stor risiko for at menneskere­ttighetene­s allmenne gyldighet vil bli stadig mer undergrave­t – over hele verden?

 ??  ??
 ?? FOTO: JORGEN LOHNE ?? Aktivisten Hu Jia viser frem portrettet av sine venner, den nå avdøde nobelprisv­inner Liu Xiaobo og hans kone Liu Xia.
FOTO: JORGEN LOHNE Aktivisten Hu Jia viser frem portrettet av sine venner, den nå avdøde nobelprisv­inner Liu Xiaobo og hans kone Liu Xia.
 ??  ?? åKommentar Jørgen Lohne
åKommentar Jørgen Lohne

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway