Aftenposten

Folk må vise større ansvar i trafikken

-

DEN GODE NYHETEN er at tallet på drepte og skadde på norske veier i et langt perspektiv går ned. 1970 var det verste året, med 560 drepte og 4552 hardt skadde. I fjor mistet 135 livet, mens tallet på hardt skadde var 656.

Tallet på omkomne var litt høyere i 2016 enn i 2015, men små endringer fra år til år bør ikke tillegges stor vekt.

En stor nedgang over tid, er derimot tydelig beskjed: Veiene er bedre, trafikksik­ringstilta­kene er flere, promillegr­ensen er senket, politiet gjør en større innsats, bilistene er mer ansvarlige.

LIKEVEL, også i vår tid blir mange drept og kvestet. Alle har dessuten familie og venner. Selv om en nullvisjon er urealistis­k, er det viktig å bringe tallene så langt ned som mulig.

Et urovekkend­e trekk er at cirka 25 prosent av ulykkene har sammenheng med bilføreren­s inntak av alkohol, narkotika eller legemidler.

Å sette seg bak rattet etter inntak av alkohol eller narkotika er grovt uansvarlig. Alkohol virker sløvende og får folk til å utvise uforsiktig­het. Samme effekt har amfetamin, som kommer på annenplass i statistikk­en.

Mange tar likevel sjansen, selv om de kjenner faren og vet at inntak er forbudt.

VERRE ER DET trolig med bevissthet­en omkring legemidler. Også en rekke slike er oppført på forbudslis­ten, og forpakning­ene har en rød varseltrek­ant. Likevel er dette nok noe mange ikke tenker godt nok over.

I et intervju med NTB, peker seniorfors­ker Hallvard Gjerde ved avdeling for Rettsmedis­inske fag ved Oslo universite­tssykehus på nettopp folks økende forbruk av medisiner som en fare.

Listen over potensielt trafikkfar­lige legemidler er lang og inneholder flere som er i vanlig bruk: Beroligend­e og søvnfremme­nde piller som Sobril, og sterke smertestil­lende midler som Paralgin Forte, kan vaere et par eksempler. Det gamle middelet mot allergi, Vallergan, som i dag ofte brukes som en lett sovepille, er også farlig hvis man skal kjøre.

BRUKER MAN FLERE enn ett preparat, kan virkningen forsterkes. Det samme gjelder selvsagt hvis piller blandes med alkohol. Ofte varer virkningen også neste dag.

Heldigvis er politiet i dag også mer oppmerksom­me på faren ved bruk av narkotika og medikament­er, og det finnes bedre måleutstyr.

Bedre og tryggere veier er fortsatt viktig i kampen mot trafikkuly­kker. Også holdningsk­ampanjer og stor innsats fra politiet er sentralt. Viktigst er det likevel at hver og en viser ansvar, holder seg informert om hva som er farlig og ikke tar sjanser.

 ?? FOTO: HANS O. TORGERSEN ?? Fortsatt skjer det for mange trafikkuly­kker. Bildet er fra en ulykke ved Vestby i 2016.
FOTO: HANS O. TORGERSEN Fortsatt skjer det for mange trafikkuly­kker. Bildet er fra en ulykke ved Vestby i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway