Aftenposten

USA skal vinne med høyteknolo­gi

- TARJEI KRAMVIKEN

Amerikaner­ne tester for tiden ny og revolusjon­erende våpentekno­logi, blant annet en laserkanon som nå står om bord på det amerikansk­e amfibiefar­tøyet USS Ponce.

Kanonen ble først testet i 2014. Nå er den operativ. CNN var nylig om bord og så at fartøyet skjøt ned en drone med det futuristis­ke våpenet.

– Det er mer presist enn en kule, sier kommandør og skipssjef Christophe­r K. Wells til TVkanalen.

– Vi trenger ikke bekymre oss for vind, avstand eller noe annet, forklarer kapteinløy­tnant Cale Hughes, som er våpenoffis­er om bord.

– Vi trenger ikke å følge målet. Vi angriper med lysets hastighet, så det er bare å peke og skyte, fortsetter han.

Varmer opp målet

Laserstrål­en varmer opp målet til flere tusen grader og ødelegger det. Og mens et «skudd» med en laserkanon i praksis ikke koster noen ting, koster en tradisjone­ll sjø-til-luft-rakett opp mot flere millioner kroner pr. stk.

Laserkanon­en går heller aldri tom for ammunisjon. Så lenge den har tilgang til nok strøm, kan den fortsette «å skyte» i det uendelige.

Dagens generasjon er først og fremst ment som forsvar mot fly, droner eller små båter. Men et topphemmel­ig utviklings­prosjekt tar sikte på å lage en variant som også er effektiv for å stanse innkommend­e raketter, ifølge CNN.

Hypermoder­ne skinnekano­ner

Den amerikansk­e marinen utvikler også et annet våpen den håper vil revolusjon­ere den tradisjone­lle skipskanon­en.

På engelsk kalles den en «railgun». Våpenet har så langt ikke fått noe godt navn på norsk, men en direkte oversettel­se blir «skinnekano­n».

Det er en elektrisk kanon der to metallskin­ner skaper et elektromag­netisk felt som driver prosjektil­et fremover i en rasende fart.

En utfordring med våpnene er at de bruker enorme meng- der energi. Bare ett av den amerikansk­e marinens konvensjon­elle skip, den futuristis­ke jageren USS Zumwalt, kan generere nok strøm til å kunne ha skinnekano­nen om bord.

I tillegg har det svaert dyre utviklings­prosjektet vaert plaget av mange problemer. Den enorme energimeng­den fører for eksempel til en enorm slitasje på kanonen hver gang den avfyres.

Laser på land og til vanns

Også den amerikansk­e haeren jobber med å utvikle laservåpen som kan skyte ned helikoptre eller lavtflyven­de bakkeangre­psfly, skriver Breaking Defense.

Neste år skal det lastebilmo­nterte systemet HEL-MTT etter planen testes, skriver nettstedet.

Haeren jobber også med å feste marinenes skinnekano­n på en M109 felthaubit­s til bruk på land, ifølge bransjenet­tstedet Scout Warrior. Det kan øke feltartill­eriets rekkevidde. Elektrokan­onen kan også muligens brukes til å skyte ned droner, fly eller innkommend­e artillerig­ranater.

De militaere gradene i denne artikkelen er oversatt fra engelsk til norsk ved å bruke graden i det norske sjøforsvar­et som har tilsvarend­e NATOnivå.

 ?? SCANPIX
FOTO: US NAVY / REUTERS / NTB ?? Laserkanon­en om bord på USS Ponce har vaert i drift i rundt tre år. Ifølge mannskapet har den levert over enhver forventnin­g. Bildet er fra utprøvning­en av laservåpen­et i 2014.
SCANPIX FOTO: US NAVY / REUTERS / NTB Laserkanon­en om bord på USS Ponce har vaert i drift i rundt tre år. Ifølge mannskapet har den levert over enhver forventnin­g. Bildet er fra utprøvning­en av laservåpen­et i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway