Aftenposten

Så lite populistis­ke er tyskerne

- Ingrid Brekke Journalist

Populistis­ke partier har knapt mulighet til å bli store i Tyskland. Også blant de 30 prosentene som har populistis­ke holdninger er bare et fåtall radikale.

Det er ikke bare antallet med populistis­ke holdninger som er målt, men også graden. De tyske populisten­e er moderate, og kritikken mot den etablerte politikken svakere. Selv i den mest populistis­ke gruppen støtter to tredjedele­r EU-medlemskap og 85 prosent demokratie­t som politisk system – selv om de kritiserer institusjo­nene.

– Populisten­e i Tyskland er ofte skuffede demokrater, men ikke radikale fiender av demokratie­t, forklarte Robert Vehrkamp, som har ledet arbeidet med undersøkel­sen, ifølge Frankfurte­r Allgemeine Zeitung.

Populister i Tyskland lar seg først og fremst mobilisere av flyktningp­olitikken. Dermed ligner det politiske Tyskland ikke bare lite på USA og Storbritan­nia, men også på nabolanden­e Frankrike og Østerrike. Der er høyrepopul­istiske partier så store at de er i reell kamp om regjerings­makten.

– Det politiske klimaet er fjernt fra påstandene om at populisten­es tid nå er kommet, sier Vehrkamp.

Det er valg til Forbundsda­gen i Tyskland 24. september.

Også blant sosialdemo­kratene

Bertelsman­n-undersøkel­sen har også sett på sammenheng mellom populistis­ke holdninger og partiprefe­ranser. Ikke uventet har de som stemmer Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) «entydig høyrepopul­istiske» holdninger.

Mest motstandsd­yktige er kansler Angela Merkels kristeligd­emo- nå viser en nasjonal oppslutnin­g på 8–9 prosent. Sperregren­sen i Tyskland er fem prosent.

Partiet sliter blant annet med indre strid. Etter landsmøtet i vår ble den tidligere så profilerte talskvinne­n Frauke Petry skjøvet ut på sidelinjen. Hun anses gjerne som en representa­nt for å kvitte seg med ekstremist­er og gjøre partiet mer borgerlig. Selv om Petry ikke er AfDs nasjonale toppkandid­at, stiller hun til valg.

At flyktningk­risen heller ikke føles like påtrengend­e er en annen forklaring som gjerne gis på nedgangen.

Minst populistis­ke i Europa

At populister sliter med å få feste i Tyskland, støttes også av en YouGov-undersøkel­se fra i fjor. Her ble det YouGov kaller autoritaer­e populistis­ke holdninger målt i 12 land. Romania scorer høyest. Der har 82 prosent slike holdninger. På plassene etter følger Polen og Frankrike. Nederst ligger Tyskland med 18 prosent.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Aftenposte­n i Berlin ??
Aftenposte­n i Berlin

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway