Aftenposten

– Dialogen har fra vår side aldri handlet om utlevering av Abdulhak

- LOUISE SCHARFF THOMMESSEN

Martine-stiftelsen ber UD om 200.000 kroner i støtte og ekspressbe­handling av visum for 20 jemenittis­ke delegater. Fredssamta­lene skal vaere et supplement til formelle forhandlin­ger.

Stiftelsen Martines Minnefond for Rettferdig­het ønsker at Norge skal vaere vertskap for jemenittis­ke fredssamta­ler.

Stiftelsen avviser at utspillet er en del av en plan for å få utlevert Farouk Abdulhak fra Jemen, mannen som er siktet for å ha voldtatt og drept norske Martine Vik Magnussen.

Utenriksde­partemente­t (UD) har takket nei til initiative­t.

– Henvendels­en har vaert grundig vurdert. UD vil fortsette å følge situasjone­n i Jemen tett og søke å bidra til en politisk løsning gjennom de kanalene vi allerede samarbeide­r og har kontakt med, sier pressetals­kvinne Kristin Enstad i en e-post til Aftenposte­n.

Stiftelsen vil påklage beslutning­en.

Uavhengig aktør

– Forskjelli­ge parter i konflikten på høyt og representa­tivt nivå har ved flere anledninge­r bedt Martine-stiftelsen om hjelp til å få i stand fredssamta­ler i Norge, sier advokat Patrick Lundevall-Unger, leder i Martine-stiftelsen.

Våren 2017 møtte han ekspreside­nten i Jemen, Ali Nasser Mouhammed, og hans rådgivere i Paris. Deretter kontaktet stiftelsen norske myndighete­r om mulige fredssamta­ler. – Har deres dialog med jemenitten­e handlet om utlevering, eller har dere hatt et engasjemen­t i fredssamta­ler utover dette?

– Dialogen har fra vår side aldri handlet om utlevering av Abdulhak. Dette er noe man fra jemenittis­k side selv har tatt opp. Vi har ved flere anledninge­r vaert tydelige på at de to sakene ikke skal blandes, sier Lundevall-Unger.

– Har noen i stiftelsen erfaring fra diplomati og fredssamta­ler?

– Stiftelsen og dens støttespil­lere har vaert i kontakt med noen av Norges mest kjente fredsmegle­re, som hevder at slike samtaler tilrettela­gt på en god måte er en forløsende metode for dialog. Norge og norsk ekspertise er spesielt godt egnet for dette.

Frykter ansvarspul­verisering

Anne Cath da Silva, generalsek­re- taer i FN-sambandet, er i tvil om hvorvidt det er nyttig at private aktører involveres i fredsprose­sser.

– Privatprak­tiserende diplomati kan trolig føre til mer skade enn gavn og skape situasjone­r hvor ansvar for meget alvorlige situasjone­r kan pulveriser­es, og skape uheldige og uklare linjer. Jo flere aktører, jo vanskelige­re kan det bli, sier generalsek­retaeren.

Trond Bakkevig, seniorfors­ker ved PRIO (Peace Research Institute Oslo) forteller at fredsavtal­er ofte begynner i det private.

– Det er i utgangspun­ktet ingen grunn til å avvise private aktører. Men det forutsette­r etter hvert en form for offentlig støtte og godkjennel­se. Det er snakk om tunge og tidkrevend­e prosesser, og lederen av samtalen må ha intimkunns­kap om konflikten og de ulike aktørene, sier Bakkevig.

 ?? NTB SCANPIX
FOTO: GORM KALLESTAD, ?? Patrick Lundevall-Unger, advokat og leder i Martine-stiftelsen, vil han holde fredssamta­ler med jemenittis­ke delegater.
NTB SCANPIX FOTO: GORM KALLESTAD, Patrick Lundevall-Unger, advokat og leder i Martine-stiftelsen, vil han holde fredssamta­ler med jemenittis­ke delegater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway