Aftenposten

Ny stasjon i Moss

-

På strekninge­n Sandbukta – Moss – Såstad skal det bygges 10 kilometer dobbeltspo­r i ny trasé. Under byen, ca. halve strekninge­n, vil jernbanen gå i to tunneler. Det blir også helt nytt stasjonsom­råde imellom dem. Totalprise­n er anslått til

8,9 milliarder 2016-kroner.

87 hus må rives i Moss og nabokommun­en Rygge. De fleste av dem ligger i Moss sentrum. De rives for å grave en ca. 400 meter lang og 30 meter bred kulvert. Det er nødvendig fordi grunnen består av løsmasser. Lokalt stemte Ap, H, V, KrF og SV for den konkrete planen. Imot var Frp, Rødt og MDG. Forarbeide­ne starter i høst, planlagt byggestart er i 2019. De første togene skal anløpe i 2024.

– En slik løsning kan oppnå alt vi ønsker for byutviklin­gen. Jeg fatter ikke at politikern­e våre ikke forstår, sier Parker.

Ønsker fortgang, ikke nye runder

Men noen ny utredning er ikke ordfører Tage Pettersen (H) interesser­t i. Til høsten skal han inn på Stortinget. Før det slår han noen siste slag.

– Vi er i gang nå. Prosjektet er i veldig stor grad i tråd med hva seks ulike bystyrer, tre ordførere og to ulike politiske flertall har jobbet for siden 1995. Å komme nå og ønske noe annet, langt etter tolvte time, er altfor sent, sier Pettersen.

Protestene har tiltatt i styrke det siste året. 200 mennesker var samlet til fakkeltog på fire dagers varsel før jul. I april ble en ny byog bygdeliste stiftet på motstanden, med 50 fremmøtte. Lokalavise­n Moss Avis har naer daglig hatt leserinnle­gg for og imot. I Aksjoniste­ne har samlet flere tusen innbyggere spredt på ulike Facebook-grupper.

Da innbyggern­e i Moss i fjor ble spurt i en meningsmål­ing om hvilket av de to alternativ­ene de foretrakk – uten at realisme eller tidsbruk var vurdert – var svaret tydelig:

Bare 20,5 prosent var for den valgte løsningen. 49,2 var for den alternativ­e løsningen, som ikke er utredet. 30,3 visste ikke. (InFact, 22. november 2016. Oppdragsgi­ver: MDG).

– Det er riktig at en del av befolkning­en er kritisk det som nå skjer. Når tegningene og konkrete planer kommer, vokser engasjemen­tet. Men det de nå tar til orde for, er bare det samme som tidligere aksjonsgru­pper har tatt til orde for. Det tilfører ikke egentlig noe nytt, sier ordføreren.

– Når man skal rulle ut et infrastruk­prosjekt til milliarder, så er det klart noen egg blir knust og at det blir protester mot det. Noe annet hadde ikke vaert å vente, legger han til.

Skal grave 400 meter langt hull

For å sette kostnaden i Moss perspektiv: Follo-banen, det 19,5 km lange tunnelpros­jektet mellom Oslo og Ski, skal koste 23,5 milliarder kroner.

Årsaken til at prosjektet i Moss blir nesten dobbelt så dyrt pr. meter – til tross for bare 5 km tunnel – er de omfattende gravearbei­dene. Ved det nye stasjonsom­rådet består grunnen av kvikkleire og løsmasser.

Det skal graves en 400 meter lang sjakt – «kulvert» på fagspråket – for å spunte og støpe et fundament. Den blir ca. 30 meter bred og på det dypeste over 30 meter ned. Det er derfor så mye må rives. Siste anslag er at 87 hus ryker, de fleste av dem i Nyquist-byen. Flere

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDREAS W. FREDRIKSEN, E24/DINE PENGER
FOTO: CHRISTIAN SØRGJERD ?? Arkitekt Jonathan Parker forstår ikke hvorfor det historiske trehusområ­det Nyquistbye­n skal rives.
FOTO: ANDREAS W. FREDRIKSEN, E24/DINE PENGER FOTO: CHRISTIAN SØRGJERD Arkitekt Jonathan Parker forstår ikke hvorfor det historiske trehusområ­det Nyquistbye­n skal rives.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway