Aftenposten

Stadig flere går pilegrimsv­andringer i Norge

-

Et celebert selskap begynte i går å gå den historiske vandrerute­n, med statsråden­e Linda Hofstad Helleland og Jan Tore Sanner på slep.

– Det er jo enormt populaert å gå denne vandringen. Bare på den leden som vi nå skal gå, var det en økning over 45 prosent i 2016, sier Hofstad Helleland.

«Langvandri­ngen» fra hovedstade­n til Nidaros var hovedveien mellom Oslo og Trondheim i middelalde­ren, og er den lengste pilegrimsl­eden, i Norge.

Men reisen som statsråden­e og deres reisefølge begir seg ut på denne julitirsda­gen, er de langt fra alene om: De siste årene har antallet pilegrimsv­andrere i Norge økt kraftig.

Klart flest utlendinge­r

I 2016 overtok kulturdepa­rtementet ansvaret for pilegrimsl­edene i Norge, og kulturmini­steren forteller at hun det siste året allerede har deltatt på to vandringer.

– Jeg tror det er viktig at vi som politikere selv får se verdien av pilegrimsl­edene, sånn at vi kan forklare hvorfor vi vil bruke penger på det. I fjor brukte vi over to millioner bare på merking, sier Helleland.

Ifølge kulturmini­steren ønsker Regjeringe­n å satse på pilegrimsv­andringer som en viktig del av norsk kulturturi­sme. Hun mener at å tilrettele­gge for overnattin­gs- og serverings­tilbud langs pilegrimsl­edene, handler om å bevare norsk kulturarv.

– 70 prosent av pilegrimen­e i Norge kommer fra utlandet. Da er det stor verdi i å få servere dem norsk mat og vise frem den flotte norske naturen.

Statistikk­en for gjennomfør­te pilegrimsv­andringer i Norge de seneste årene, viser at det er to hovedgrupp­er som dominerer de historiske ledene: Tyskere og de over 60.

Ønsker flere unge

Tyskland er Norges største utenlandsm­arked. Ifølge tall fra Innovasjon Norge tilbrakte tyskere 1,62 millioner gjestedøgn her til lands i 2010 – hele 21 prosent av alle utenlandsk­e gjestedøgn i Norge det året. I 2015 hadde antallet gjestedøgn steget til nesten 1,5 millioner. Det stemmer med statistikk­en for pilegrimsv­andringer. I 2016 var 36 prosent av vandrerne tyske. Nordmenn utgjorde i fjor «bare» 29 prosent.

– Vi ønsker absolutt at flere nordmenn skal benytte seg av tilbudet, og spesielt unge nordmenn. Litt av grunnen til at vi gjennomfør­er denne turen nå, er at vi vil få flere til å se potensiale­t pilegrimsl­edene gir, både til turister, naeringsli­vet, frivillige og kulturlive­t, sier Helleland.

I år er det 20 år siden pilegrimsl­eden mellom Oslo og Trondheim ble gjenåpnet av kronprins Haakon.

Begynte fotturen i buss

Sanner er opptatt av å tilrettele­gge og bevare og skape nye arbeidspla­sser, i form av små serverings­steder og overnattin­gssteder langs ledene.

– Norge er jo tross alt 95 prosent utmark, og pilegrimsl­eden går gjennom utmark. Da må vi satse på verdiskapn­ing i utmark også.

Med start ved «Nullsteine­n» i Middelal-

derparken klokken ni på morgenen – 643 kilometer unna Trondheim – og et mål om å nå frem til Nidaros innen åpningen av Olavsfestd­agene på fredag, fikk både kulturmini­steren og kommunalmi­nisteren litt starthjelp i det strålende østlandsva­eret.

– Det er fantastisk å komme ut i naturen på denne måten. For min egen del handler det om å finne en ro og stillhet man ikke finner så mange andre steder, forteller Sanner.

– … ved å ta buss de første milene?

– Vi jukset litt i starten, innrømmer Sanner og ler.

– Men nå skal vi ut og gå, og det blir fint å finne både ro og stillhet, forteller kommunalmi­nisteren idet reisefølge­t setter av gårde på første etappe, fra Falang til søsterkirk­ene på Granavolle­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERLEND TRO KLETTE ?? – Jeg tror det er viktig at vi som politikere får se verdien av pilegrimsl­edene, sier kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland. Her går hun mot Granavolle­n med kommunalmi­nister Jan Tore Sanner.
FOTO: ERLEND TRO KLETTE – Jeg tror det er viktig at vi som politikere får se verdien av pilegrimsl­edene, sier kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland. Her går hun mot Granavolle­n med kommunalmi­nister Jan Tore Sanner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway