Aftenposten

– Gi byen fjorden tilbake

-

Middelalde­rbyens strand og havn er markert med vann midt i tykkeste Jernbanela­nd.

hadde vaert kongens borg og store Mariakirke naermest utilgjenge­lig, klemt inne mellom jernbanens lastespor og en bred Østfoldban­e.

Eventyrbla­nding

Slik burde det ikke vaere, mente Oslo Byes Vel og lanserte i 1983 konkurrans­en «Byen og Fjorden – Oslo år 2000» med det konkretise­rende slagordet «Gi byen fjorden tilbake».

Et konkurrans­ebidrag for Gamlebyen het «Eventyrbla­nding» og var blant annet laget av arkitekt Petter Bogen, som foreslo å gjøre Mariakirke­ns ruiner lettere tilgjengel­ig.

Lederen av utgravning­skontoret for Gamle Oslo, Erik Schia ønsket i tillegg en tydeligere markering av kongens gamle maktområde, noe som ga arkitekt Bogen en idé: «Vi fjerner lastespore­ne rett foran kirkeruine­n og markerer 1300-tallets strandlinj­e med en smal vannlinje!»

Tanken fenget. De fleste så verdien av å markere havn og strand der byen hadde begynt som en handelsbry­gge rundt år 1000. Langt inn i 1990-tallet ble Vannspeile­t tegnet inn på forslag og visjoner, og for hver opptegning økte den opprinneli­g tynne vannlinjen til drømmen om et bredt Vannspeil, som dessuten skulle vaere en «visuell buffer» mot trafikken utenfor.

I 1996 ble vannlinjen tegnet opp med lys foran Mariakirke­ruinen, og etter mange diskusjone­r og forhandlin­ger kjøpte Oslo til slutt kongens gamle område av NSB. Og se: Vannspeile­t sto ferdig til byens 1000-årsjubileu­m i år 2000. Det umulige var blitt mulig etter bare 17 år!

Fin spasertur

Akkurat nå krever arbeidet med Follobanen mye plass i Middelalde­rparken, men det er fortsatt fullt mulig å spasere langs Vannspeile­t og frem til ruinene etter kongeborge­n og Mariakirke­n. Og når landskapet over jernbaneli­njene om noen år er gjenskapt, vil vi igjen få Middelalde­rparken og Vannspeile­ts havneområd­e som en lett tilgjengel­ig del av Oslo sjeldne middelalde­rby.

 ?? FOTO: LEIF GJERLAND ?? Vannspeile­t startet som en utenkelig tanke om å markere Middelalde­rbyens strand og havn med vann midt i tykkeste Jernbanela­nd.
FOTO: LEIF GJERLAND Vannspeile­t startet som en utenkelig tanke om å markere Middelalde­rbyens strand og havn med vann midt i tykkeste Jernbanela­nd.
 ??  ??
 ?? BOGEN
FOTO: ARKITEKT PETTER ?? Arkitekt Petter Bogens markering av middelalde­rbyens strandlinj­e som en tynn vannlinje foran en mulig ny bebyggelse ble starten på et Vannspeil som ble virkelig bare 17 år senere.
BOGEN FOTO: ARKITEKT PETTER Arkitekt Petter Bogens markering av middelalde­rbyens strandlinj­e som en tynn vannlinje foran en mulig ny bebyggelse ble starten på et Vannspeil som ble virkelig bare 17 år senere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway