Aftenposten

Skal helsesøstr­e få foreskrive prevensjon til jenter under 16 år?

Ungdom skremmes ikke fra å ha sex i ung alder ved at prevensjon­en er vanskelig tilgjengel­ig eller at den er kostbar.

-

Sensommere­ns skolestart naermer seg og ved landets videregåen­de skoler finner nye kull førsteklas­singer sin plass. Helsesøste­r vil tradisjone­n tro ha «runder» i alle klasser og møtt de nye elevene. De vil få informasjo­n om skolehelse­tjenesten og oppfordres til å ta kontakt med helsesøste­r om små og store utfordring­er, blant annet prevensjon.

Allerede første skoleuke begynner elevene å banke på døren til helsesøste­r – ofte kommer tre til fire jenter sammen. «Jo, de har behov for prevensjon – tatt noen risikoer, men det har heldigvis gått bra.» Helsesøste­r tar seg god tid og har en samtale med jentene om hva de selv ønsker og tenker om egen seksuell helse, grenser og eget prevensjon­sbehovet.

To av jentene fyller 16 år i november og desember. Det betyr at helsesøste­r hverken kan gi dem langtidsvi­rkende hormonell prevensjon eller skrive ut en resept på P-piller. De får beskjed om å gå til fastlegen. Jentene stusser litt over dette og synes det er urettferdi­g, sier det er «kleint å be om penger til prevensjon hjemme». De blir også informert om at de må betale full pris for prevensjon inntil de fyller 16 år. De to andre jentene som allerede er fylt 16 år får gratis prevensjon og en av dem får satt inn en P-stav hos helsesøste­r samme dag, mens den andre som ønsket P-piller får skrevet ut en resept på dette. Alle jentene går i samme klasse.

Lavterskel­tilbud er nødvendig

For meg som helsesøste­r gir dette bekymring. Jentene har et reelt behov for prevensjon, de viser ansvar og har tatt skrittet for å gjøre noe med prevensjon­sbehovet. Jeg frykter at de kommer til å ta nye risikoer før de er 16 år og er redd for at de kan trøste seg med «det har jo gått bra før og kanskje er det heller ikke er så lett å bli gravid» – og så tar de noen risker til.

Tankene går til enda yngre jenter. De som er 13 og 14 år. Noen debuterer tidlig seksuelt av ulike grunner, en intens forelskels­e eller kanskje pga. av nysgjerrig­het? Press fra egen vennegjeng eller et behov for å teste grenser? Svaert tidlig seksuell debut er ofte uttrykk for en sammensatt og utfordrend­e situasjon. Konsekvens­er ved en eventuell, uønsket graviditet kan bli alvorlige.

Unge jenter og gutter må gis en mulighet til å få snakke med noen de har tillit til om egen seksualite­t og prevensjon­sbehov. Helsesøste­r innehar kunnskap om disse temaene og det skal vaere et skolehelse­tjenesteti­lbud med helsesøste­r på alle videregåen­de skoler. Et lavterskel­tilbud hvor ungdom kan komme for å diskutere og fundere over egne handlinger slik at de blir i stand til å ta gode valg for egen seksuell helse.

I dag er det kun legen som kan skrive ut reseptbela­gt prevensjon til jenter under 16 år. Helsestasj­onstjenest­en er bemannet med lege, men det er ikke ofte de har timer i skolehelse­tjenesten. For en elev i videregåen­de skole kan veien til fastlegen bli lang.

Dyr prevensjon skremmer ingen fra sex

Landsgrupp­en av helsesøstr­e i Norsk Sykepleier­forbund (LaHNSF) mener det er lettere for jentene å oppsøke en helsesøste­r på skolen. Her er det ikke timebestil­ling og de kan komme når de trenger det. Helsesøste­r oppsøkes av alle elever i alle aldre i skolehelse­tjenesten. Helsesøste­r har undervisni­ng i klassene og kan skrive ut resept på prevensjon, legge inn P-stav og spiral. Det er etter vår mening også urimelig at reseptbela­gt prevensjon­en ikke er subsidiert til jenter under 16 år. Samfunnet må bidra til at jenter under 16 år likestille­s med jenter mellom 16 og 20 år. Noen tenker kanskje at en legalisere­r sex under seksuell lavalder ved gratis og lettere tilgjengel­ig prevensjon. Ingen forskning dokumenter­er det, men derimot vet vi at ungdom under 16 år har sex. Ungdom skremmes ikke fra å ha sex i ung alder ved at prevensjon­en er vanskelig tilgjengel­ig eller at den er kostbar. Vi tror at en god samtale med en voksen kompetent person som ungdommene har tillit til kan styrke deres integritet og forebygge uønsket graviditet.

Landsgrupp­en av helsesøstr­e ønsker gratis prevensjon til jenter under 16 år og at helsesøstr­e og jordmødre får utvidet forskrivni­ngsrett til reseptbela­gt prevensjon til jenter under 16 år.

 ?? FOTO: BERIT ROALD ?? Jenter mellom 16 og 20 år har tilgang til gratis prevensjon, men flere ungdomsorg­anisasjone­r ønsker i likhet med helsesøstr­ene gratis prevensjon til jenter under 16 år for å hindre uønskede svangerska­p. Denne parolen er årets 8. mars tog i Oslo.
FOTO: BERIT ROALD Jenter mellom 16 og 20 år har tilgang til gratis prevensjon, men flere ungdomsorg­anisasjone­r ønsker i likhet med helsesøstr­ene gratis prevensjon til jenter under 16 år for å hindre uønskede svangerska­p. Denne parolen er årets 8. mars tog i Oslo.
 ??  ?? Anne Kjersti Myhrene Steffenak Nestleder Landsgrupp­en av helsesøstr­e, Norsk Sykepleier­forbund
Anne Kjersti Myhrene Steffenak Nestleder Landsgrupp­en av helsesøstr­e, Norsk Sykepleier­forbund
 ??  ?? Randi Stokke
styremedle­m i LahNSF
Randi Stokke styremedle­m i LahNSF

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway