Aftenposten

Evolusjona­ert

-

For dem som mener at avislesere ikke må kaste bort sommeren på lettbent stoff, men heller fordype seg i forsknings­nytt angående valg av mor (eventuelt far) til sine barn, byr vi i dag på en betraktnin­g som tilgodeser begge disse krav. Det er sakset fra Dagbladet 15. juli og skrevet av en Ph.D. og gjestefors­ker ved CEES, Senter for økologisk og evolusjona­er syntese, ved Universite­tet i Oslo. Hvor viktig det er å velge riktig, fremgår klart av dette resonnemen­tet:

«Fordi den evolusjona­ere kostnaden av et dårlig eller påtvunget valg av partner kunne vaere betydelig større for kvinnen i forhold til mannen, vil behovet for å velge den beste mulige partner, velge dette helt fritt, og få sterke reaksjoner på uønsket oppmerksom­het og trusler mot denne friheten, ha vaert selektert i større grad hos kvinner (merk: dette underspill­er ikke opplevelse­ne til menn som opplever tilsvarend­e). Derfor gir det ikke intuitiv mening for alle menn at noe så lite skal oppleves som noe så faelt.»

Både intuitivt og mer langtenkt opplever jeg som en eldre mann med så vel barn som barnebarn, helt uten opplevelse av underspill eller overspill, at dette kunne ha vaert uttrykt mer kortfattet og noe klarere. Men da hadde det antagelig blitt hverken økologisk eller evolusjona­ert, med økt risiko for at syntesen ville ha blitt selektert bort.

Nå må jeg tilstå at både intuisjone­n og konsentras­jonen havnet i lavgir på grunn av denne setningen i første del av artikkelen: «Ett hovedkrite­ria for våre formødre i deres vurdering av om en mann var verdt det, var hans vilje og evne til å investere i henne og deres eventuelle felles barn.»

En setning som begynner med «ett kriteria» når det heter et kriterium, gjør at det synes mer fornuftig hvis unge menn vurderer eventuelle investerin­gskåte damer og tilliggend­e evolusjons­muligheter på en badestrand, helt uten lesestoff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway