Aftenposten

Aftenposte­n og Lula

- Morten Tønnessen Helena da Silva-Tønnessen

I lederartik­kelen «En seier for det brasilians­ke rettsappar­atet» utviser Aftenposte­n mangelfull forståelse av brasilians­k politikk. Avisen fremholder korrupsjon­sdommen mot den tidligere presidente­n Luiz inácio «Lula» da Silva som et signal om at ingen er hevet over loven.

Spørsmålet er om loven er brutt av Lula i tråd med anklagen. For å forstå Brasil, må man skjønne at det er stor forskjell på Brasil slik landet ser ut på papiret, og Brasil i praksis. Loven kan i mange tilfeller vaere lik for alle på papiret, men praktisere­s ofte ulikt, og oftest til de ressursste­rkes fordel. Riksrettss­aken mot den nå avsatte presidente­n Dilma Rousseff er et godt eksempel på hvordan loven nettopp ikke er lik for alle i Brasil.

Dilma ble nemlig avsatt av kongressen for budsjettdi­sponeringe­r i strid med loven. Både hennes forløpere og hennes etterfølge­r Michel Temer har operert på samme måte – men bare Dilma ble avsatt. Nylig har dessuten departemen­tet med ansvar for saken konkludert med at hun ikke brøt loven. Og likevel har Brasil nå en helt annen regjering.

Aftenposte­n går langt i å slå fast at Lula er skyldig i korrupsjon ved å skrive at han sannsynlig­vis ikke er noe unntak fra korrupsjon­en som gjennomsyr­er brasilians­k politikk. Hvis dommen mot Lula blir stående etter en anke, vil han ikke bare idømmes 9,5 års fengselsst­raff, men også utestenges fra politikken i 19 år. I en slik situasjon blir skyldspørs­målet avgjørende. Hvordan kan Aftenposte­n vaere trygge på at Lula er skyldig, når han hevder at han er utsatt for en politisk motivert hekseprose­ss? Hvis Lula er uskyldig, er ikke dommen mot ham et sunt tegn for brasilians­k demokrati, men tvert imot et alvorlig faresignal. Da snakker vi om et justismord med store konsekvens­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway