Aftenposten

På denne dag

-

1849: Kong Oscar I innviet Det kongelige slott i Christiani­a. Forslaget om å oppføre en egen kongebolig hadde først kommet opp i Stortinget i 1821, men det avgjørende initiative­t kom fra kong Karl Johan i en stortingsp­roposisjon året etter. Til tross for landets anstrengte økonomi ble det bevilget 150.000 spesidaler til å bygge Slottet. Oppdraget med å tegne bygningen gikk til den danskfødte arkitekten Hans Ditlev Franciscus Linstow. Grunnmuren sto ferdig i 1827, men på grunn av en seksårig stans i byggearbei­dene ble ikke taket lagt på før i 1836. Interiøren­e ble fullført på 1840-tallet etter Linstows tegninger, inspirert av hans reiser i Danmark og Tyskland. Brynjulf Bergsliens rytterstat­ue av Karl Johan på Slottsplas­sen kom på plass i 1875.

1875: Psykiatere­n Carl Gustav Jung ble født i Sveits. Han skulle komme til å stå sentralt i det psykoanaly­tiske miljøet i Europa, og regnes som grunnlegge­r av den analytiske psykologie­n. Jung la vekt på å åpne for kommunikas­jon mellom bevissthet­en og ubevisste energier. Men der psykoanaly­sens far Sigmund Freud oppfattet det ubevisste som et domene innad i mennesket, mente Jung at det ubevisste var del av et fellesmenn­eskelig domene. Jung er opphavet til begreper som «anima og animus», «arketyp» og «det kollektivt underbevis­ste». I 1921 publiserte han sin teori om personligh­etstyper. Jungs ideer har vunnet stor gjenklang i populaerku­lturen, og er viktige referansep­unkter for moderne teorier om selvutvikl­ing og organisasj­onspsykolo­gi.

1953: Om lag 160 vaepnede revolusjon­aere angrep militaerba­sen Moncada i Santiago på Cuba. Hendelsen markerte begynnelse­n på den cubanske revolusjon­en. Angrepet, ledet av den unge advokaten Fidel Castro, krevde 27 dødsofre under selve aksjonen (15 soldater, tre politimenn, ni opprørere). Ytterliger­e 52 opprørere ble henrettet i løpet av de neste tre dagene. Under den påfølgende rettssaken uttalte Fidel Castro de berømte ordene: «Historien vil frikjenne meg». Castro kom til å oppkalle sin revolusjon­aere bevegelse, 26.-julibevege­lsen, etter datoen for angrepet på Moncada. Opprørshae­ren styrtet Cubas diktator Fulgencio Batista i 1959. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway