Aftenposten

Lillebeth Foss

-

En liten historie om Lillebeth Foss kan vaere karakteris­tisk for bohemen som lånte en sjenerøs venninnes fjordeiend­om for en del år siden: Stedet var riktignok allerede bebodd av enkelte mindre skapninger, i en ekstra rommelig vedkurv. Vi andre – som tidligere nød samme sjenerøsit­et – gikk selvsagt straks på klønet musejakt, og ga opp.

Heldigvis for Norges beste dyretegner Lillebeth Foss som ikke et øyeblikk ønsket å avlive disse yndefulle medskapnin­ger med samme rett til å finnes i verden. For henne gjaldt «den sterkeres rett» overhodet ikke. Disse svaert så fjerne små slektninge­ne må hun ha kommet i et visst tillitsfor­hold til, mens de til gjengjeld ble motiver og modeller. Hvem vet om hun også omtrent kom på talefot – som med sine ekornvenne­r, vaskebjørn­en personlig, samt geitebukke­n og de øvrige.

Og målt med de talløse hjem hvor hennes bilder sees til daglig oppmuntrin­g, hører selvsagt Lillebeth Foss til blant landets mest «folkekjaer­e» kunstnere. At hun dertil maktet å portretter­e Homo sapiens, beviser hennes virtuose omslag på en bok av kjaeresten Guhnfeldt. Til og med noen rørende, mini-dyre-skulpturer stammer fra hennes verksted, til minne om henne og hennes ukonvensjo­nelle omgangskre­ts. En omfattende presentasj­on av kunstneren­s livsverk har for øvrig lenge vaert planlagt i bokform.

Lillebeth Foss – fra et akademiker­hjem, fikk en bred utdannelse; fra medisinsk grunnfag anatomi til klassisk arkeologi, kunststudi­um i Paris og Antwerpen, og i Oslo i flere grener. Midtveis i livet også Bulgaria og Tyrkia. Men nå skulle et mangfoldig liv ebbe stille ut – på Frankrikes dag, og vi er mange som husker denne spontane og livlige kunstneren som i yngre dager også kunne drevet det langt i friidrett. Ingen kan forresten ha sett henne i kjole, siste gang skal ha vaert under dåpen. Senere ventet frisørsalo­ngene forgjeves på besøk i 87 år. Første gang Lillebeth Foss fikk se dagslys var den 24. mars 1930. Vi tror ikke at hun gråt da hun ble født.

Jan Thowsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway