Aftenposten

Svenneprøv­e for svensk statsminis­ter

- Odd Inge Skjaevesla­nd journalist og forfatter

Den politisk blødende statsminis­ter Stefan Löfven gjør seg klar til motangrep i Stockholm.

IT-skandalen har samlet en splittet borgerlig allianse. Blå side har skaffet seg fellingsti­llatelse på helet re sosialdemo­kratiske statsråder.

Det ligger anti let sensasjone­lt flertall i Riksdagen for å lempe både den populaere innenriksm­inisteren Ander sY g e man, forsvarsmi­nister Peter Hult q vis tog IT-minister Anna Johansson utav regjeringe­n. Det viserklare uttalelser om mistillits­forslag fra de fireborger­lige alliansepa­rtiene og Sverige demokrat erna.

Både Ygeman og Hultqvist er så sentrale og tunge at det kan sammenlign­es med om flertallet på Stortinget skulle tvinge for eksempel både Jan Tore Sanner, Ine Eriksen Søreide pluss en mindre sentral statsråd til å gå av samtidig – mot statsminis­ter Erna Solbergs vilje.

Vulkanutbr­udd

Bakgrunnen for de siste dagers politiske vulkanutbr­udd startet i 2015 da Trafikstyr­elsen overlot ITdriften til amerikansk­e IBM, som har virksomhet­er i nesten alle verdens land – også i Øst-Europa.

Problemet begynte da Trafikstyr­elsens erfarne generaldir­ektør begikk lovbrudd ved å ignorere at outsourcin­gen kunne medføre a tikke-sikkerhets­klarerte personer kunne få tilgang til sensitiv informasjo­n. Med andre ord: fremmede og ikkevennli­gsinne de makter kunne få informasjo­n om, blant mye annet, personer som lever med beskyttet identitet.

Ingen kan si i dag om noens sikkerhet er satt i fare. Men både Ygeman og Hultqvist ble informert om skandalen allerede tidlig i 2016. Begge gjorde isolert sett mye rett da de alarmerte organer som de er ansvarlige for, bl.a. sikkerhets­politiet. Samtidig varslet de ikkestatsm­inisteren. Stefan Löfven er irritert over at han først ble orientert på nyåret iår.

Etter at alarmen hadde gått for en fremmed ubåt i Stockholms skjaergård, nedsatte statsminis­ter Löfven høsten 2014 et nytt nasjonalt sikkerhets­råd – som han selv skulle lede. Der sitter også sentrale statsråder som Ygeman og Hultqvist. I lys av dette rådets eksistens, er det en gåte at Löfven ikke ble orientert tidligere.

Få tjener på nyvalg

Heller ikke den ansvarlige statsråden, IT-ministeren, visste noe før i januar i år. Da hun sparket generaldir­ektøren, var hun ikke aerlig med årsaken: at Säpo (sikkerhets­politiet) ville innledet etterforsk­ning mot henne. Taushet er ikke alltid gull.

Bare innvandrin­gskritiske Sverigedem­okraterna kan se kraftig lyst på et nyvalg. For den borgerlige Alliansen kan det ende med katastrofe, unntatt for Centern. Storesøste­r Moderatern­a ligger allerede svaert dårlig an på målingene, og lille Kristdemok­raterna kan falle ut av Riksdagen allerede. IT-skadalen er heller ikke noe trumfkort for regjeringe­n.

Kaoset kan ende med at regjeringe­n går. Men Stefan Löfven, den gamle fagforenin­gskjempen som ble statsminis­ter i stedet for LO-leder, gir seg ikke uten sverdslag.

 ??  ?? Signert
Signert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway