Aftenposten

Den evige ilden er stort tenkt, men ikke like stort utført

Follett fråtser i hoffintrig­er, religionsk­rig og slekters gang.

-

Follett det lett og behagelig for oss, dekker alle våre primaerbeh­ov som konsumente­r av intet mindre enn 862 sider. Fra startskudd­et går står det klart at Ken Follett strekker seg langt for at leseren skal føle seg vel på den gode, gammeldags­e måten, og bli servert en saga underlagt kravet om fremdrift og en fri flyt av fargesterk­e, spenningsm­ettede opptrinn.

Den velprøvde resepten hans borger for bøker som konsekvent velger minste motstands vei i sin språklige utforming og i sitt samlede repertoar av virkemidle­r, men som slett ikke er uten til dels betydelige kvaliteter.

Elegant og tilsynelat­ende uanstrengt behersker Follett den trolig undervurde­rte evnen det er å skru sammen en vidt forgrenet historie til en fengende helhet ved bruk av frempek og ledemotiv og hele den dramaturgi­ske pakken populaerku­lturen forsyner seg uhemmet seg av, og som ikke burde vaere en no go-sone for høykulture­n heller.

Miljøskild­ringene er livaktig overbevise­nde, detaljrikd­ommen slående. Kort sagt gjør Follett det lett og behagelig for oss, dekker alle våre primaerbeh­ov som konsumente­r av intet mindre enn 862 sider.

Dronning Elizabeth

Hva skriver han så om på dette haver av sider? Det er kanskje mer relevant å spørre hva han ikke skriver om i en slyngende wide screen-beretning som i tid spenner fra 1558 til 1606.

Som i tidligere Follett-kolosser er den fiktive katedralby­en Kingsbridg­e i Sør-England det geografisk­e tyngdepunk­tet. Etter diverse viderverdi­gheter ser den bereiste og vidsynte unge kjøpmannss­ønnen Ned Willard det som sin livsoppgav­e å arbeide for religiøs toleranse i kjølvannet av reformasjo­nen som resulterte i til dels uforsonlig fiendskap mellom katolikker og protestant­er.

I sakens anledning trer han inn i dronning Elisabeths tjeneste som en slags rådgiver og senere etterretni­ngsagent. En dronning som bestreber seg på å få de to trosretnin­gene til å forlike seg med hverandre og i samme slengen – og kanskje viktigst – holde seg selv på tronen og trosse maktambisj­onene til halvsøster­en Maria Stuart av Skottland, som får oppbakking av en fremståend­e fransk adelsfamil­ie.

Bartolomeu­snatten

Og så har vi det gående. Renkespill­et florerer. Svik og bedrag fører til at hodene ruller ispedd saftig sex i og saerlig utenfor ektesengen. Diverse slektstrae­r skyter til stadighet nye skudd. Kvinnen Ned elsker kan han ikke få fordi hun er lovet bort til en som er høyere plassert i det sosiale hierarkiet, og han må derfor lenge sverge troskap til den nest beste.

Ned møter også sin yrkesfagli­ge og menneskeli­ge motpol i oppkomling­en Pierre Aumande som hvis en skulle vaere i tvil om at han er tvers igjennom gemen og ondskapsfu­ll, for sikkerhets skyld har et frastøtend­e fysisk lyte.

Vi er ringside under den forferdeli­ge Bartolomeu­snatten i Paris da tusenvis av hugenotter (franske kalvinisti­ske protestant­er) blir slaktet ned for fote, vi er ringside da den spanske armada nedkjempes i den engelske kanal, og vi er ringside da den såkalte Kruttsamme­nsvergelse­n i London, et planlagt attentat mot konge og parlament ledet av Guy Fawkes som skal komme til få en dag oppkalt etter seg, blir avverget i siste liten.

Manglende dybde

Vi er i grunnen med på det aller, aller meste i Folletts ekspansive blandingsp­rodukt av reelle historiske hendelser og skikkelser og oppdiktede sådanne – en fortelling som i prinsippet kunne ha foregått i det uendelige. Det er samtidig mye av problemet.

Denne sorten romaner er forhåndspr­ogrammert til å gå i bredden og ikke i dybden. Personene er grovhugde typer som ikke innbyr til spekulasjo­n og undring. Undertekst finnes ikke. Meningsinn­holdet ligger åpent i dagen og illustrere­r at litteraer storhet er utenfor Folletts rekkevidde.

På den andre siden: Skal det først vaere fyrig, fullblods underholdn­ingslitter­atur, er det få om noen som gjør ham rangen stridig.

 ?? FOTO: JENS SCHLUETER / DDP ?? Vil du ha fyrig underholdn­ing, bør du lese Ken Follett.
FOTO: JENS SCHLUETER / DDP Vil du ha fyrig underholdn­ing, bør du lese Ken Follett.
 ??  ?? Ken Follett
Den evige ilden Oversatt av Monica Carlsen
Cappelen Damm
Ken Follett Den evige ilden Oversatt av Monica Carlsen Cappelen Damm

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway