Aftenposten

Vurderer Frpsamarbe­id

- ROBERT GJERDE SIMEN GRANVIKEN EYSTEIN RØSSUM ATLE ANDERSSON

Bare 2 av 19 fylkeslede­re i Venstre avviser blankt å gå inn i en Frp-regjering.

Bare 2 av 19 fylkeslede­re avviser blankt å gå inn i en Frp-regjering.

Ett døgnetter at Venstre-topp Alfred B j ør logikk u tog argumenter-te for regjerings­samarbeid med Frp, er det flere og flere Venstrepol­itikere som er enige med ham.

Samtidig er det nå rett og slett vanskelig å finnesentr­ale Venstrepol­itikeres om avviser Frps om regjerings makker.

Selv partileder Trine Skei Grande avviser ikke at Venstre kan gå inn i en ny Solberg-regjering med Fremskritt­spartiet, selv omhu n gjentar og gjentar at «førstevalg­et er en blågrønn regjering med Høyre, KrF og Venstre». Tidligere i år, og før valget, var Skei Grande helt kategorisk da hun utelukket et regjerings­samarbeid med Frp.

I Venstres nye stortingsg­ruppe og i Venstres sentralsty­re fant vi bare én politiker, nemlig John Gunnes, nyinnvalgt fra Trondheim og Sør-Trøndelag som avviser Frp. Han vil gjerne ha Venstre i regjering, men ikke med Frp.

– Nå har jeg stått seks uker på stand og blitt fortalt at folk ikke vil stemme på Venstre på grunn av Frp og Sylvi Listhaug. Jeg har svart med landsmøtev­edtaket vårt. Det blir vanskelig å se velgerne i øynene om jeg reiser til Oslo og støtter et regjerings-prosjekt med Frp, sier Gunnes.

Han sier tilbakemel­dingene i valgkampen har vaert entydige.

– Venstrefol­k i Trøndelag vil ikke ha noe med Frp å gjøre.

Svekket blågrønn-realisme

Det er den reduserte oppslutnin­gen om Venstre og KrF i valget, samtidig som Frp holdt stillingen, som har ført til stemningss­kiftet.

Før valget håpet mange at Venstre og KrF kunne bli omtrent like store som Frp og dermed gjøre det mulig for Erna Solberg å «velge bort» Frp – til fordel for Venstre og KrF. Valget ga KrF og Venstre tilsammen 16 mandater, mens Frp fikk 27. Dermed mener mange, selv i Venstre, at realismen i det blågrønne alternativ­et ble sterkt redusert.

Begrunnels­en Venstre-toppene gir for å kunne gå inn i regjeringe­n er å begrense Frps innflytels­e og samtidig trekke regjeringe­ns politikk i en mer liberal og grønn retning.

Bergens Tidende har snakket med ledelsen i alle fylkespart­iene. Rundspørri­ngen viser at det store flertallet, i likhet med Skei Grande, ikke er kategorisk avvisende til regjerings­samarbeid med Frp.

– Dette er ikke tiden for å lukke dører eller dra forhastede konklusjon­er. Vi må se hva det er mulig å få til, sier Boye Bjerkholt, fylkeslede­r i Akershus.

– Nå må prosessene få gå sin gang og alle muligheter og konstellas­joner sjekkes ut, sier Torunn Sandvand, fylkeslede­r i Agder.

Stortingsg­ruppen avgjør

Det er likevel partiets stortingsg­ruppe som skal avgjøre spørsmål om regjerings­samarbeid, slik tradisjone­n er i Venstre.

En ringerunde til Venstres åtte stortingsr­epresentan­ter viser altså at kun John Gunnes sier tydelig nei til et regjerings­samarbeid med Frp.

Men flere i Venstre antar at også Terje Breivik, som også er Venstrenes­tleder, er imot. Breivik vil ikke dele sine tanker om et eventuelt regjerings­samarbeid med Frp nå, men har internt i Venstre i lang tid advart mot nettopp det. Han har tidligere argumenter­t for et mulig regjerings­samarbeid også med Arbeiderpa­rtiet, men ikke vunnet frem med dette internt.

Stortingsr­epresentan­t Abid Raja har tidligere vaert svaert klar på at han vil ha Venstre inn i regjering sammen med Frp. I dag vil han ikke kommentere saken.

Rotevatn: Ingen dører må lukkes

Sveinung Rotevatn mistet stortingsp­lassen sin ved valget nå, men sitter fortsatt i Venstres sentralsty­re og lyttes til av mange i partiet.

Rotevatn sa tydelig ja til regjerings­samarbeid med Frp allerede da han var leder i Unge Venstre (2010-2013). I vinter var han en av flere i Venstres stortingsg­ruppe som åpnet for regjerings­samarbeid med Frp. Nå formulerer han seg slik:

– Vi må nå senke skuldrene. Vi har god tid fordi Regjeringe­n sitter. Vi må nå holde alle muligheter åpne, ikke lukke noen dører. Partiet må jobbe for å få mest mulig gjennomsla­g. Om det er i form av å gå inn i regjering eller gjennom et samarbeid er for tidlig å si noe om.

Andre i sentralsty­ret som Aftenposte­n har snakket med vil ikke kommentere saken utover å gjenta mantraet om en blågrønn regjering.

 ?? ARKIVOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Trine Skei Grande (V) (t.h.) har ryggdeknin­g blant mange av sine egne for å gå inn i regjering sammen med Frp dersom førstealte­rnativet – blågrønn regjering – mislykkes. Her under et besøk på Akershus universite­tssykehus med Siv Jensen (Frp).
ARKIVOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Trine Skei Grande (V) (t.h.) har ryggdeknin­g blant mange av sine egne for å gå inn i regjering sammen med Frp dersom førstealte­rnativet – blågrønn regjering – mislykkes. Her under et besøk på Akershus universite­tssykehus med Siv Jensen (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway