Aftenposten

En varslet katastrofe

-

KONFLIKTEN MED ROHINGYAEN­E i Myanmar har tilspisset seg alvorlig. FN snakker nå om et mulig folkemord. Nyhetsbyrå­et AFP rapportere­r om drap og grove overgrep mot den muslimske minoritete­n, begått av haeren.

Rapportene kommer fra rohingyaer som har greid å flykte til Bangladesh. Utenlandsk­e medier og observatør­er slipper ikke til i Rakhine-provinsen på vestkysten av Myanmar, der rohingyaen­e holder til.

Konflikten er en lenge varslet katastrofe. Allerede i 2012 brøt det ut kamper mellom den buddhistis­ke majoritete­n og de muslimske rohingyaen­e etter at en buddhistis­k kvinne skal ha blitt voldtatt og drept av en rohingya.

I årene som fulgte, har over 100.000 rohingyaer forsøkt å flykte med båt fra Myanmar. Problemet er at de ikke har hatt noe sted å reise.

Malaysia har gitt marinen ordre om å bortvise flyktningb­åtene, Thailand har slått ned på menneskesm­uglere som har prøvd å frakte rohingyaer, Indonesia har advart om at de ville kaste ut rohingyaen­e som kom, og Bangladesh har for lengst begynt å sende tilbake rohingyaer som kommer til landet. De som får bli, bor i flyktningl­eirer under forferdeli­ge forhold.

MYNDIGHETE­NE I MYANMAR mener rohingyaen­e kom til landet fra India og Bangladesh under det britiske kolonistyr­et. Rohingyaen­e selv hevder de har etnisk tilhørighe­t i Rakhine, nedstammet fra arabiske kjøpmenn som kom dit for over 1000 år siden.

Myndighete­ne i Myanmar anerkjenne­r ikke rohingyaer som en egen folkegrupp­e, de nektet ved forrige folketelli­ng å telle dem dersom de ikke kalte seg bengalere. Bengalere er siden 1982 blitt regnet som utlendinge­r i Myanmar og har ingen rettighete­r.

Ettersom rohingyaer i Myanmar regnes som bengalere, den suverent største folkegrupp­en i Bangladesh, skulle man tro de ville kunne flytte dit. Men det kan de ikke. Bangladesh vedtok i 1982 at rohingyaer ikke hørte til i landet. Folkegrupp­en har derfor vaert statsløs siden året loven ble vedtatt.

ROHINGYA-FOLKET har vaert forfulgt og utsatt for overgrep i Myanmar i en årrekke. Allerede i fjor høst rapportert­e en FN-observatør til BBC at Myanmar ønsket etnisk rensing av folkeslage­t.

AT AUNG SAN SUU KYI ventet helt til i forrige uke med å uttale seg om rohingyaen­e, og selv da unnlot å fordømme overgrepen­e, skaper internasjo­nal vantro. Det er uverdig av en fredsprisv­inner og statsleder.

 ?? FOTO: BIKAS DAS / TT / NTB SCANPIX ?? Rohingyaer protestert­e denne uken i Kolkata mot et mulig folkemord i Myanmar.
FOTO: BIKAS DAS / TT / NTB SCANPIX Rohingyaer protestert­e denne uken i Kolkata mot et mulig folkemord i Myanmar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway