Aftenposten

Venstre regner på maktens pris

Venstre får mer makt i regjering. Men det betyr ikke at partiet går inn i regjering.

- Trine Eilertsen Politisk redaktør

Før årets landsmøte i Venstre lanserte leder Trine Skei Grande muligheten – eller faren, alt ettersom – for at Venstre ville felle regjeringe­n etter valget. Dagen etter angret hun og mente det holdt med å si at partiet ville gå til valg på en blågrønn regjering. Det har Venstre faktisk holdt fast ved i flere måneder nå. Fastheten kan ha bidratt til å redde partiet over sperregren­sen.

Kaffen i halsen

Nå diskuterer partiet om det skal ta enda et steg, inn i regjering. Sammen med Frp. Det vil si, det diskuteres ikke så konkret ennå, men alternativ­et utelukkes ikke. Mange Venstre-folk, som har stått på stand i valgkampen og bortforkla­rt partiets støtte til regjeringe­n som Sylvi Listhaug er statsråd i, satte nok ettermidda­gskaffen i halsen da tanken ble sendt ut i verden tirsdag ettermidda­g.

Parti-grasrotas ambivalent­e forhold til Regjeringe­n blir et problem hvis partiledel­sen skulle fristes av mer makt. Erna Solberg, ja. Regjeringe­n, tja. Sylvi Listhaug, nei.

Godt gjennomsla­g hos Solberg

Makt er ikke så lett å løfte frem som et mål, selv om KrF må leve med inntrykket av at partiet gjerne gjør det, men det er definitivt et middel. Makt har Venstre hatt. Partiet har bak seg en periode med oppsiktsve­kkende godt gjennomsla­g, partiets størrelse tatt i betraktnin­g. Og partiets – tross alt – løse relasjon til Regjeringe­n tatt i betraktnin­g. Fredningen av Lofoten og Vesterålen er bare et punkt på en lang liste. Utfordring­en er ikke gjennomsla­g hos Erna Solberg, men gjennomsla­g hos velgerne. De politiske seirene er knapt synlige.

Ikke bare politikk som teller

Både Skei Grande og Knut Arild Hareide (KrF) er flinke til å understrek­e at det er politikken, og ikke personer dette handler om. Hareide ble spurt om det senest tirsdag, i partileder­debatten i NRK. Hjelper det hvis List haugbyttes ut, var spørsmålet. Det handler ikke om det, det handler om politikken, sa Hareide. Og så handler det om muligheten for å ta avstand fra Regjeringe­n når den legger frem politikk som KrF eller Venstre er uenig i, noe som veide tungt da avgjørelse­n om å stå utenfor ble tatt i 2013.

Men selvsagt handler dette om personer – også. Grunnen er at trefningen­e med enkeltstat­sråder fra Frp bidrar til skurr på skjermen når de politiske seirene skal sendes ut til velgerne. Vurderinge­n må bli om en plass på innsiden, med synlige statsrådsp­oster, mulighet for å legge frem og initiere politikk, og mulighet for å vanne ut Frp-politikk enda mer enn Høyre klarer, forsvarer regjerings­inntre-den. KrF ser ut til å ha bestemt seg. For Venstre må vurderinge­n inneholde et punkt om hva partiet har å tape på å prøve, mot å stå utenfor en runde til.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway