Aftenposten

Frivillige bruker fritiden på å trene krig

- Øystein Kløvstad Langberg Tallinn Aftenposte­ns korrespond­ent

Estland, Latvia og Litauen har et ganske annet forhold til sin nabo i øst enn Norge.

Når Russland setter i gang med prestisjeø­velsen Zapad på NATOs dørstokk denne uken, er mange innbyggere i de baltiske landene på tå hev.

– Jeg har bekjente i Litauen som vurderte å dra fra landet under øvelsen. Folk har en frykt for at noe skal gå galt, eller at et eller annet uforutsett skal skje, sier Agnia Grigas.

Senioranal­ytikeren ble født i Litauen da landet var en del av Sovjetunio­nen, men bor i dag i USA. Hun er tilknyttet tenketanke­n Atlantic Council og har skrevet boken Beyond Crimea: The New Russian Empire.

Grigas sier Russlands annekterin­g av Krim i 2014 var en kraftig vekker for alle de tre baltiske landene. Siden har de tatt drastiske skritt for å ruste seg.

Doblet budsjetten­e

Kanskje mest markant er den kraftige økningen i forsvarsbu­dsjettene. De er blitt naer doblet på fem år. I årene fremover planlegges en videre opptrappin­g mot NATOs mål om å bruke 2 prosent av bruttonasj­onalproduk­tet på forsvar. Estland gjør det allerede, mens Litauen og Latvia har erklaert at de skal vaere innenfor kravet i 2018.

Landene har også gjort en rekke andre endringer: Litauen gjeninnfør­te verneplikt i 2015, mens både Latvia og Estland har sett et hopp i interessen for ulike former for frivillige paramilita­ere organisasj­oner som trener på forsvar av landet.

Melder seg til innbyggerm­ilitser

En av dem «Estonian Defence League» har nå 25.500 medlemmer etter en kraftig vekst de siste årene. De frivillige har vanlige jobber, men bruker fritiden til å laere alt fra førstehjel­p og teltoppset­ting til å kjenne igjen russiske våpensyste­mer og lage improviser­te bomber.

– Folk melder seg av patriotisk­e grunner. De føler at dersom det kommer et angrep, bør de ha en grunnlegge­nde trening. Russland skal ikke bare kunne rulle gjennom landet uten å få motstand, sier Grigas.

Hun understrek­er at slike organisasj­oner finnes i ulike former, noen minner mer om speidere, andre er tett knyttet opp mot de militaere styrkene.

Lager morsom krigsmanua­l

Myndighete­ne i Litauen produserer også en årlig manual myntet på vanlige innbyggere der de forklarer hvordan de bør opptre i en krisesitua­sjon. Utgaven som kom i 2015, het Forbered deg på å overleve kriser og krig: en morsom innfallsvi­nkel til seriøse anbefaling­er.

Hva man skal gjøre ved et kjemisk angrep eller i en gisselsitu­asjon og hvordan man skal kjenne igjen uniformen til en hjemlig soldat, er blant temaene i håndboken.

Det står også hva folk bør gjøre dersom en fiende har okkupert et område man bor i. «Spre informasjo­n om den faktiske situasjone­n via sosiale medier og mobilnettv­erk», lyder et av tipsene.

– Riktig med baltisk opprustnin­g

Grigas sier Baltikum er langt bedre rustet militaert enn for bare noen år siden, men at det viktigste av alt for de små landene, er medlemskap­et i NATO. Organisasj­onen vedtok i fjor å utstasjone­re rundt tusen soldater i hvert av de baltiske landene og i Polen. I løpet av våren kom alle på plass.

– Vi sender et klart og tydelig signal til enhver mulig angriper om at et angrep på ett NATO-land er et angrep på hele alliansen. Det er derfor disse stridsgrup­pene er flernasjon­ale, sier NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g.

Han var nylig på besøk hos de nye NATO-troppene i Estland, der britene leder en bataljon som også består av dansker og franskmenn.

NATO-sjefen sier til Aftenposte­n at det har vaert riktig for de baltiske landene å styrke sitt forsvar, og at det har bidratt til å gjøre det enklere å få andre NATO-land til å stille med styrker i Baltikum.

Møter folk som ble født i Gulag

Stoltenber­g viser til at folks syn på Russland avhenger av hvor man bor og historiske erfaringer.

 ?? FOTO: INTS KALNINS, REUTERS ?? Frivillige fra Estonian Defence League i trening naer Rabasaare i Estland i september 2015.
FOTO: INTS KALNINS, REUTERS Frivillige fra Estonian Defence League i trening naer Rabasaare i Estland i september 2015.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway