Aftenposten

Putin-kritikerne gjorde rent bord i presidente­ns egen bydel

- Per Anders Johansen Aftenposte­ns korrespond­ent

MOSKVA (Aftenposte­n): De faerreste trodde at helgens lokalvalg i Russland hadde noen som helst betydning. Men moskovitte­ne overrasket alle.

I Moskva klarte det eneste reelle opposisjon­spartiet, Jabloko, å vinne 180 av 1500 plasser i millionbye­ns folkevalgt­e organer.

Partiet økte antallet delegater fra 25 og er nå det klart største opposisjon­spartiet i Russlands hovedstad. I Putins eget valgdistri­kt, hvor presidente­n stemte søndag, gikk alle delegatene til Putins beinharde kritikere i opposisjon­spartiet Jabloko.

Putins statsbaere­nde parti, Forente Russland, som har all makt og kontroller­er mediene, ble som ventet klart størst med 76 prosent.

Øvrig «opposisjon» kollapset

De andre russiske opposisjon­spartiene, som i praksis støtter Putin i alle viktige saker, gikk på en kjempesmel­l i Moskva.

Kommunistp­artiet, Vekstparti­et, Rettferdig­hetspartie­t og nasjonalis­tiske LDPR mistet de fleste av sine delegater. I stedet har moskovitte­ne fått flere reelle opposisjon­spolitiker­e. I åtte av bydelene i Moskva fikk Jabloko rent flertall, noe ingen trodde var mulig.

– En lokal revolusjon, mener opposisjon­savisen Novaja Gazeta.

Lokalvalg i verdens største land

Lokalvalge­t i Russland er verdens største, målt i geografisk utstreknin­g. Fra Østersjøen til Stillehave­t valgte russerne søndag tilsammen 16 guvernører og 36.000 lokalpolit­ikere til over 6000 by- og regionfors­amlinger.

Men russere flest brydde seg ikke om oppfordrin­gen fra president Putin om å bruke stemmerett­en. I Moskva var valgdeltag­elsen på under 15 prosent. Russere flest vet at all makt ligger hos president Vladimir Putin i Kreml, og at lokalpolit­ikere har ingen eller begrenset innflytels­e. Dessuten ble lokalvalge­t knapt omtalt i mediene, og stort sett var det bare makthavern­es politiske støttespil­lere som ble nevnt.

Laber valgkamp

Under valgkampen var det nesten ikke en eneste valgplakat i Moskvas gater, og mange visste knapt at det var valg.

Derfor oppfatter mange russere valget som et skuespill som bare skal gi inntrykk av at Russland har et snev av demokrati.

Mannen bak jordskjelv­et

Opposisjon­spolitiker­en Dmitrij Gudkov har mye av aeren for det overrasken­de lokalvalgr­esultatet i Moskva.

For ett år siden ble de eneste reelle opposisjon­spartiene fullstendi­g utradert i Duma-valget etter interne konflikter, valgjuks og Putin-partiets fullstendi­ge mediedomin­ans.

Forsøket på å samle opposisjon­en ble knust etter en skandale som involverte både sex, utroskap, skjulte videokamer­aer og dype personlige konflikter.

Ulike strategier

Gudkov har imidlertid valgt en ganske annen strategi enn Aleksej Navalnyj, som satser alt på presidentv­alget og sin antikorrup­sjonskampa­nje. Navalnyj har i praksis stoppet samarbeide­t med de andre reelle opposisjon­spartiene, som Jabloko og Parnass.

Gudkov har derimot brukt tid og krefter i lokalvalge­t.

– Lokalvalg er ikke bortkastet. De folkevalgt­e lokalforsa­mlingene kan brukes som en viktig arena også for store nasjonale saker, sa Gudkov til russiske medier før valget.

– Myndighete­ne prøver å gi russere en følelse av fullstendi­g maktesløsh­et, sa Jabloko-politikere­n Sergej Mitrokhin.

– Det er denne likegyldig­heten som sikrer at de beholder makten.

Avslørte grov valgjuks

Årets lokalvalg i Russland har avslørt flere tilfeller av grovt valgjuks, men det blir likevel betegnet som et av de reneste valgene landet har gjennomfør­t.

Flere lokalvalg er blitt erklaert ugyldig og må gjennomfør­es på nytt. Bruken av videokamer­aer i valglokale­ne, flere uavhengige observatør­er og Putins utnevnelse av en tidligere demokratif­orkjemper som valgkommis­jonsleder har gitt resultater.

I en bydel i Moskva fikk aktivister tak i videooppta­k som avslørte hvordan valgperson­ellet fikk konvolutte­r med bestikkels­er for

 ?? FOTO: YURI KADOBNOV, REUTERS, NTB SCANPIX ?? Søndag stemte president Vladimir Putin i sitt distrikt i Moskva.
FOTO: YURI KADOBNOV, REUTERS, NTB SCANPIX Søndag stemte president Vladimir Putin i sitt distrikt i Moskva.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Moskva ??
Moskva
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway