Aftenposten

Dansk politiker angriper norsk vagina-bok

- THEA STORØY ELNAN ØYSTEIN ALDRIDGE

Pia Kjaersgaar­d i Dansk Folkeparti setter «Gleden med skjeden» i sammenheng med barns fascinasjo­n for kjønnsorga­n og avføring. – Hun har misforståt­t, svarer forfattern­e.

«Barn gjennomgår som regel en fase hvor de er veldig opptatt av sitt eget kjønnsorga­n og kroppens forskjelli­ge uttømminge­r, og noen ganger viser de stolt frem innholdet i potten. Det forholder seg ikke annerledes med forfattern­e Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl.»

Det skrev Pia Kjaersgaar­d et innlegg i den danske avisen Berlingske i går. Kjaersgaar­d, som er profilert politiker for høyrepopul­istiske Dansk Folkeparti, spør seg om det kan bli mer barnslig enn Gleden med kjeden.

I januar ga de norske medisinstu­dentene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl ut boken Gleden med skjeden, der de gjør et dypdykk i kvinnens underliv. Boken skal oversettes til 28 språk og lanseres i disse dager i Danmark.

Avvist av dansk TV

Brochmann mener det er opplagt at Kjaersgaar­d har misforståt­t boken.

– Jeg tror hun har sett to kvinner som snakker åpent om sex og kropp, og så har hun dømt det som et flåsete prosjekt om at kvinner skal rope høyest mulig om mensen og orgasmer i offentligh­eten. Sannheten er at Gleden med skjeden er en medisinsk fagbok om kvinnelig anatomi, prevensjon og kvinnesykd­ommer, sier Brochmann.

Bakgrunnen for leserinnle­gget er at programmet Go’ Morgen Danmark på kort varsel avlyste en intervjuav­tale med Brochmann og Dahl i forrige uke, noe forfattern­e ble intervjuet om i Berlingske i helgen.

– Redaksjone­ns begrunnels­e var at programled­erne ikke ønsket å snakke om kvinnens underliv. De mente det ikke egnet seg for morgen-tv, sier Brochmann.

– Passet ikke inn i miksen

Kamilla Walsøe, produsent for Go Morgen Danmark, avviser dette.

– Samme dag skulle vi ha et innslag om barn og sorg, hvor utgangspun­ktet også var en bok. Det er et tabubelagt tema, og vi synes ikke det var hensiktsme­ssig i tillegg å ha med en bok om skjeden i programmet. Vi avlyste fordi vi ønsket å ha en riktig miks av innslag i programmet, sier Walsøe.

Signe Bock Segaard ved Institutt for samfunnsfo­rskning forteller at danskene ikke snakker om feminisme, kjønn og likestilli­ng på samme måte som nordmenn.

– I Norge er vi for eksempel vant til at regjeringe­n setter i gang likestilli­ngstiltak. Dette er en naturlig del av den offentlige debatten og politikken. I mitt hjemland er disse tingene i større grad tabubelagt, sier Segaard, som er dansk.

Pia Kjaersgaar­d svarte ikke på Aftenposte­ns gjentatte henvendels­er onsdag.

 ?? ESPEDAL, JAN TOMAS
FOTO: ?? Medisinstu­dentene Nina Brochmann (t.v.) og Ellen Støkken Dahl har gjort braksukses­s i Norge med boken «Gleden med skjeden», en populaervi­tenskapeli­g bok om kvinnens underliv.
ESPEDAL, JAN TOMAS FOTO: Medisinstu­dentene Nina Brochmann (t.v.) og Ellen Støkken Dahl har gjort braksukses­s i Norge med boken «Gleden med skjeden», en populaervi­tenskapeli­g bok om kvinnens underliv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway