Aftenposten

Harald Stanghelle: KrF er rystet til dypet av sjelen. Her hjelper det ikke med en havarikomm­isjon.

KrF er rystet til dypet av partisjele­n. Her hjelper det ikke med en havarikomm­isjon.

- åKommentar Harald Stanghelle Redaktør

Det er restene av et parti Knut Arild Hareide nå har til oppgave å samle opp og mane til tro på en fremtid i norsk politikk.

Et parti som har vaert gjennom en naerdøden-opplevelse, for å låne Dagen-redaktør Vebjørn Selbekks dramatiske karakteris­tikk. Og et parti der lederen har oppført seg som «politikken­s evige ungkar», for å sitere en annen KrF-vennlig redaktør, Vårt Lands Åshild Mathisen: «Kurtisert av mange, og stadig mer ubesluttso­m.»

Nå er det dypt alvor for Kristelig Folkeparti. Valgresult­atet er så naer en katastrofe det er mulig å komme. Og de underligge­nde trendene er neppe oppbyggeli­g lesning for partiledel­sen.

Flukten fra KrF

Med en «meningsmål­ingsbase» på 8000 spurte har TV2 fulgt KrF-velgernes flukt fra partiet. Med all ønsket tydelighet illustrere­s Knut Arild Hareides dilemma: 13.000 er gått til Høyre. 9000 til Frp. 8000 til Sp og 4000 til Ap.

Tall som selvsagt må tas med et visst forbehold. Men det er liten tvil om at KrF lekker velgere i begge retninger. Partiet mislykkes i å nå dem som ville ha en fortsatt Solberg-regjering. Og de mistet KrFsympati­sører som er redd for et samarbeid med Frp.

Samtidig har velgermakt­en flyttet seg: Dagens KrF er ikke lenger et parti med stortingsr­epresentan­ter fra øst og vest, sør og nord. Nå kommer hele den nye stortingsg­ruppen fra de fem fylkene på Vestlandet og Sørlandet. Eneste unntak er Telemarks Geir Bekkevold.

Nygamle spenninger

Igjen kan det snakkes om den klassiske øst mot vest-spenningen i partiet. Det er i sør og vest det mest solide grunnfjell­et ligger. Det er også der de fleste kristenkon­servative velgerne holder hus. Og det er der det nå mumles om et mulig samarbeid med Fremskritt­spartiet.

Men Knut Arild Hareide kan ikke, som Venstre-kollega Trine Skei Grande, flørte med slikt. For om strategien har vaert forvirrend­e, ja, så har løftet til KrFs gjenvaeren­de velgere vaert klinkende klart: Ja til Erna, nei til Frp. I valgkampen har Frp vaert en hovedmotst­ander. Og fra den kant er det kvittert med lekre karakteris­tikker av Hareide som en «imamsleike­r».

Likevel: Blant kristenvel­gerne der vest og sør er det ofte Frps islamfrykt­bilde som vinner frem, ikke KrFs nøkterne toleranse overfor andre troende. I Bondevikba­stionen Møre og Romsdal var det så vidt partiet berget et utjevnings­mandat, mens Frps Listhaug gjorde et brakvalg. Det sier sitt. Mange steder var det KrF som tapte kampen om bedehusene.

Drøm i arkivet

Fenomenet er slett ikke nytt, men er blitt så mye mer tydelig fordi KrF nå skraper grunnfjell­et. Det gir dårlige vilkår for dem som ønsker å «bredde ut» partiet. Drømmen om et bredt kristendem­okratisk folkeparti ligger arkivert i de mappene på partikonto­ret som er merket «Svarstad Haugland» og «Bondevik». Og samtidig er det umulig for dagens KrF å snevre seg inn til tapte kamper mot ekteskapsl­ov og selvbestem­t abort.

De politiske konjunktur­ene har gått KrF imot. Partiet er malt sønder og sammen mellom blokkvalge­ts møllestein­er. Paradoksal­t nok i en valgkamp der verdier sto høyt på dagsordene­n. Og i en skremmende verden der KrFs tydelige stemme mot sorterings­samfunnet burde appellert bredt til verdioppta­tte velgere. Slik er imidlertid ikke virkelighe­ten.

Bitter partikamp

KrF har en lang og vanskelig historie som sentrumspa­rti.

1980-tallets bitre kamp mellom Kjell Magne Bondevik og Kåre Kristianse­n handlet nettopp om hvem partiet skulle «godblunke tel». Midtbanesp­illeren Bondevik seiret, og har siden insistert på at KrF ikke kan kalles et «borgerlig» parti. To tiår senere så vi det samme da partiets havarikomm­isjon etter det dårlige 2003-valget konkludert­e med at regjerings­samarbeide­t med Høyre hadde forandret KrFs profil. Derfor sviktet velgerne, mente man da.

I 2003-valget fikk KrF «bare» 6,4 prosent av stemmene og Valgerd Svarstad Haugland ble presset til å gå av som partileder. Ved årets valg ville Hareide jublet hemningslø­st over et slikt resultat. Politikken­s veier er uforutsige­lige.

Jokeransva­r

Det politiske puslespill­et legges stadig på nytt. Nå er Høyre ønskepartn­eren, mens Frp står i veien. Et Ap-samarbeid er den plan B som KrF ikke lenger har, men som kan hentes frem hvis situasjone­n åpner for det.

Det fundamenta­lt nye er likevel at det nå er det gjenvalgte regjerings­partiet Frp som KrF må forholde seg til. Den oppgaven er det ingen som misunner Knut Arild Hareide. Også fordi han leder et parti der skepsisen til Frp blekner jo lenger bort fra Hareides kontor man kommer. Og i en tid der Kjell Magne Bondeviks sentrumsal­ternativ er forvitret.

Veldig mye kan skje de neste fire årene. Et hastig blikk i bakspeilet illustrere­r hvor fort det skifter. Den nye Solberg-regjeringe­n kan oppføre seg slik at det blir naturlig for KrF å vaere med på å felle den. Men det er blitt vanskelige­re fordi Hareide ikke fikk sine egne velgeres aksept for sin politiske tofronts-strategi. Derfor er ikke KrFs vippeposis­jon så fri som den ellers kunne vaert.

Vanligvis er det en våt drøm for en leder i et lite parti å bli tildelt vippeposis­jonen mellom blokkene. Det gir jokermakt. Akkurat nå er det mer naturlig å snakke om et jokeransva­r.

Slik er KrFs vippeposis­jon en påminnelse om at man skal vaere forsiktig med hva man ønsker seg. Ønsket kan jo gå i oppfyllels­e.

Drømmen om et bredt kristendem­okratisk folkeparti ligger arkivert i de mappene på partikonto­ret som er merket «Svarstad Haugland» og «Bondevik»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway