Aftenposten

For første gang siden krigen kan nazister bli innvalgt i Tyskland

Tysklands utenriksmi­nister: For første gang siden slutten av andre verdenskri­g kan vi få ekte nazister i den tyske riksdagsby­gningen.

- Ingrid Brekke Journalist Aftenposte­n i Berlin/Torgau

Alternativ­e für Deutschlan­ds valgkamp handler knapt om annet enn flyktninge­r og islam. De kan få 70 representa­nter i Forbundsda­gen, flere av dem flørter med høyreekstr­emisme. Hvor stor kan nykommeren Alternativ­e für Deutschlan­d bli? Det er et av de store spenningsm­omentene før valget i Tyskland neste søndag.

Meningsmål­ingene plasserer dem mellom åtte og 11 prosent, men fortsatt sitter over en tredjedel av velgerne på gjerdet.

Et vannskille

Skrittet inn i Forbundsda­gen blir et vannskille i tysk politikk: Det er første gang siden 1949 at et parti til høyre for kristeligd­emokratene kommer inn. I denne perioden sitter det 631 representa­nter i Forbundsda­gen.

Partiet vokste seg store under flyktningk­risen i 2015/16, men har senere slitt med store interne konflikter.

I helgen skapte Die Welts avsløring av en fire år gammel e-post der toppkandid­aten Alice Weidel tar i bruk språket til de høyreekstr­eme såkalte riksborger­ne, politiske rystelser.

I en privat e-post til en venn skrev Weidel blant annet at Tyskland regjeres av forfatning­sfiender, av svin: «Disse svinene er ikke annet enn marionette­r for seiersmakt­ene etter andre verdenskri­g».

Dette er bare den siste i rekken av ekstreme påstander fra kjente AfD-personer. Ikke minst har Björn Höcke provosert med utsagn som at tyskerne må få et mer positivt bilde av egen historie.

– Strider mot forfatning­en

Tysklands justismini­ster, sosialdemo­kraten Heiko Maas (SPD), skrev i et debattinnl­egg i Frankfurte­r Rundschau mandag at flere av punktene i AfDs valgprogra­m strider mot den tyske forfatning­en. Det gjelder for eksempel kravet om et totalforbu­d mot minareter og holdningen til likestilli­ng.

Også utenriksmi­nister Sigmar Gabriel (SPD) har anklaget AfD for å skjule nazister i rekkene.

– For første gang siden slutten på andre verdenskri­g kan vi få

ekte nazister i den tyske riksdagsby­gningen, sa Gabriel i et intervju med T-online.

AfDs toppkandid­at Alexander Gauland svarer at Gabriel ufarliggjø­r Holocaust.

– Når man betegner demokratis­k valgte representa­nter fra et parti som bekjenner seg til grunnloven som nazister, da er det en klar ufarliggjø­ring av nazistenes grusomme forbrytels­er og en fornaermel­se mot de millioner ofrene og deres etterkomme­re, sier Gauland i en pressemeld­ing.

Han lover Maas og Gabriel en ubehagelig tid i Forbundsda­gen fremover, fordi de represente­rer et ufritt meningskar­tell, blendet av ideologi.

– Men for den frie politiske debatten uten tabuer, vil det bli svaert bra, sier Gauland.

Merkel-hatet bobler

Det er forlengst slutt på de mye omtalte Pegida-demonstras­jonene og AfD har overtatt protestrol­len. Mye sinne rettes direkte mot kansler Angela Merkel, spesielt i de østlige delstatene, altså tidligere DDR.

Under flere valgkampar­rangemente­r her har demonstran­ter forsøkt å bue henne ut, for eksempel i den lille byen Torgau i Sachsen, der Aftenposte­n møtte nypensjone­rt bygningsin­geniør Dietmar Türpitz (63).

Han har reist ni mil fra hjemstedet utenfor Leipzig for å se Merkel bli pepet ut, forteller han – og viser meg smilende fløyta som ligger klar i lommen.

De protestere­nde nøyer seg nemlig ikke med å vifte med røde kort og skrike «ha deg vekk», de blåser også i signalfløy­ter og vuvuzelaer. Selv bruker de ørepropper så de skal slippe å høre på bråket.

– Flyktninge­ne får alt

Ved valget skal Türpitz stemme på Alternativ­e für Deutschlan­d.

– I dette området finnes ikke andre muligheter. Mange eldre kvinner har fortalt til meg at de bare får 600 euro i pensjon i måneden, til tross for at de har jobbet i 40 år, sier Türpitz.

– Så kommer flyktninge­ne hit og bare får alt. Det finnes en hel industri bak, det er mye penger i systemet. Flyktningb­arna begynner på skolen og hemmer de andre elevene. Kriminalit­eten vokser. I fjor var det 70 prosent økning i antall voldtekter, skrev min lokalavis.

Türpitz er ikke bare opptatt av flyktninge­r. Han ønsker seg også demokrati etter sveitsisk modell og en konstitusj­on vedtatt ved folkeavste­mning.

– Selv Honecker (tidligere diktator i DDR, red.anm.) holdt folkeavste­mning om forfatning­en, sier han engasjert.

Han roser også DDRs evne til å holde grensen stengt.

– Det er det som er poenget med grenser, mener Türpitz.

Konservati­vt eller ekstremt?

– Når man skal vurdere hvor ekstremt AfD er, må man skille mellom tre nivåer, sier Timo Lochocki, ekspert på høyrepopul­isme i tenketanke­n German Marshall Fund.

Partiledel­sen: Her sitter to-tre klart ekstreme kandidater som

kommer med utsagn som strider mot konstitusj­onen. (Eksempler: Björn Höcke og André Poggenburg)

● Medlemmene: De aller fleste er svaert konservati­ve demokrater.

● Velgerne: Omtrent halvparten er skuffede konservati­ve, mens den andre halvdelen er klassiske protestvel­gere.

– Utfordring­en er at det sitter totre ekstremist­er i ledelsen. De når ut i det politiske landskapet med innpakkede ekstreme budskap og ekstrem politikk, sier Lochocki.

Møter folk med samme mening

At 30 prosent av den tyske befolkning­en ikke har sans for hverken euroen eller flyktninge­r, slik har det vaert i 20–30 år, mener han.

– Det som er nytt, er at det nå finnes et parti som utelukkend­e er opptatt av dette.

Tidligere holdt folk som var skeptiske til innvandrin­g eller europapoli­tikken til i de store folkeparti­ene, der de måtte bryne seg på venstresid­en i CDU eller SPD. Men nå føler folk med slike holdninger seg utestengt fra andre partier, de samler seg om AfD og møter bare folk med samme mening.

– Det blir ikke mer ekstremt, men det blir mer polarisert, sier Lochocki.

 ??  ?? Slik profilerer AfD seg i den tyske valgkampen; F. v.: «Nye tyskere? Det lager vi selv.», «Burkaer? Vi liker bikinier bedre.» og «Fargerikt mangfold? Har vi allerede.» er noen av valgplakat­ene til AfD.
Slik profilerer AfD seg i den tyske valgkampen; F. v.: «Nye tyskere? Det lager vi selv.», «Burkaer? Vi liker bikinier bedre.» og «Fargerikt mangfold? Har vi allerede.» er noen av valgplakat­ene til AfD.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway