Aftenposten

Positive takter fra Trump

-

HAR DONALD TRUMP omsider forstått hva som kreves av en president? Etter tilsynelat­ende målrettet innsats i åtte måneder for å fordype USAs sterke motsetning­er har Trump de siste par ukene vist nye takter.

Presidente­n viste empati da delstatene ved sørkysten ble rammet av ekstremvae­r og bidro selv i redningsar­beidet. Han trosset utbredt skepsis i eget parti og inngikk avtale med demokraten­e for å øke budsjetten­e til den føderale nødetaten FEMA.

For å få dette til måtte det såkalte gjeldstake­t heves, noe republikan­erne lenge har sagt nei til.

Etter at han først opphevet et program som sikret barn av ulovlige immigrante­r opphold i USA (DACA), er presidente­n nå i en prosess med demokraten­e som kan redde situasjone­n for de 800.000 som i dag er omfattet. Hvordan den nye ordningen vil se ut, gjenstår å se.

DEMOKRATEN­ES LEDERE i henholdsvi­s Senatet og Representa­ntenes hus, Chuck Schumer og Nancy Pelosi, sier de også vil samarbeide med presidente­n om å øke sikkerhete­n ved USAs grense mot Mexico.

De to sakene ser ut til å bli koblet til hverandre, i en slags hestehande­l. Ifølge demokraten­e er det ikke snakk om å bygge en «mur» mot Mexico, slik presidente­n har lovet.

Det kommer også signaler fra Det hvite hus om at presidente­n vil samarbeide med demokraten­e om skatterefo­rm. «De rike vil ikke tjene på denne reformen i det hele tatt,» lover Trump nå.

Internasjo­nalt er det også endringer å se: Trumps administra­sjon vant en viktig diplomatis­k seier da FNs sikkerhets­råd nylig vedtok å skjerpe sanksjonen­e mot Nord-Korea. Veien dit gikk via et kompromiss med Kina og Russland.

De nye tonene kan delvis knyttes til en serie møter mellom presidente­n og sentrale demokratis­ke politikere. Schumer og Pelosi har for eksempel vaert i Det hvite hus på middagsbes­øk.

Slikt skjer på Trumps initiativ, og man kan lure på hva årsaken til den nye kursen er.

EN MULIGHET er altså at presidente­n omsider har forstått at han må ha hele USAs beste for øye, søke løsning fremfor å skjerpe konflikter. Sjefrådgiv­er Steve Bannons exit fra Det hvite hus kan i så fall vaere en faktor.

En annen mulighet er at presidente­n handler av nød: Meningsmål­ingene tyder ikke på at han kan vinne gjenvalg i 2020. Demokraten­e har begynt å vinne supplering­svalg på delstatsni­vå, også ved å ta seter fra republikan­erne.

Trump har hele tiden sagt at han vil inngå avtaler på tvers av det politiske skillet. Når han nå viser vilje til å gjøre det i praksis, vil de fleste amerikaner­e puste lettet ut. Spørsmålet er om endringen er varig.

 ??  ?? President Donald Trump viste empati og interesse da ekstremvae­ret rammet sørstatene.
President Donald Trump viste empati og interesse da ekstremvae­ret rammet sørstatene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway