Aftenposten

Polarforsk­ningen trenger vitenskape­lige miljøer med bredde

- Erik Røsaeg professor, Nordområde­utvalget, Universite­tet i Oslo

Regjeringe­n har i flere dokumenter i vår annonsert et ønske om et arktisk kompetanse­senter. Dette kan gi store muligheter.

Men alt Regjeringe­n får frem om senteret, er at det skal ligge i Tromsø. Dette er ikke visjonaert, ikke engang som distriktsp­olitikk i valgkamp.

Det meste og beste av verdens polarforsk­ning foregår faktisk sør for polarsirke­len. De ledende universite­tene er ikke lokalisert så langt mot nord.

Som Forsknings­rådets evaluering av norsk polarforsk­ning snart vil avdekke, er det også i Norge slik at det meste av polarforsk­ningen skjer sør for polarsirke­len. Og det er slett ikke slik at kvaliteten øker med breddegrad­en.

Det er klart at noen forskere trenger å samle inn data i nordområde­ne. Men selve forskninge­n – granskning av prøver, bearbeidin­g, refleksjon og sammenlign­ing – skjer ofte etter at ekspedisjo­nen er avsluttet og kan i prinsippet gjøres hvor som helst.

Trenger miljøer med stor bredde

Den beste kunnskapen om polare forhold får en ofte ved å sette polare prosesser i sammenheng med det som skjer ellers på Jorden.

Observasjo­ner fra en fjord på Svalbard blir straks mer interessan­t om de sammenlign­es med tilsvarend­e fenomener andre steder. Og det som måtte vaere av maktspill i Arktis, forstår en først om en forstår språket, kulturen og de politiske prosessene i Washington, Beijing, Moskva og Oslo.

Det polarforsk­ningen trenger, er ikke kort reisevei til observasjo­nssteder, men vitenskape­lige miljøer med stor bredde. En av grunnene til at norsk polarforsk­ning ikke har større internasjo­nalt gjennomsla­g, er paradoksal­t nok at man noen ganger er for opptatt av polare forhold og for lite opptatt av de globale sammenheng­er disse forholdene står i.

Jeg mener ikke med dette å si at kompetanse­senteret som Regjeringe­n foreslår, ikke bør ligge i Tromsø. Men det er helt avgjørende for tilstrekke­lig bredde i forskninge­n at senteret forener all god hav- og polarforsk­ning i Norge. Dette betyr at alle norske forsknings­institusjo­ner av betydning må involveres i senteret som likeverdig­e partnere.

Klarer norske polar- og havforskni­ngsinstitu­sjoner å forene kreftene sine i et slikt senter, vil dette kunne gi fantastisk­e muligheter til å sette norsk polar- og havforskni­ng på kartet for alvor. Senteret kan markere Norge som en ledende forsknings­nasjon på dette området, for eksempel ved å publisere en årlig rapport om «State of the Arctic». Uten selv å vaere et forsknings­senter, kan samarbeide­t i senteret gi grobunn for mer samarbeid på tvers av fag og institusjo­ner.

Erfaringen viser at vitenskape­lig samarbeid kan fungere godt selv når politisk samarbeid er på et lavmål («science diplomacy»). Et godt eksempel på dette er forvaltnin­gen av torsken i nord, der samarbeide­t fortsatte også under den kalde krigen. Et norsk arktisk kompetanse­senter kan vaere en bro til andre lands politikk og vitenskap − forutsatt at det har den tilstrekke­lige breddefora­nkringen i norske forsknings­institusjo­ner.

 ??  ?? Debatt
Debatt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway