Aftenposten

Kristelig Manneparti og Mannegrupp­en Venstre

- OLAV EGGESVIK

– Ikke bra nok, slår lederen av Venstrekvi­nnelaget fast.

Iselin Nybø var Venstres førstekand­idat i Rogaland. Men da stemmene var talt opp, manglet det 2415 stemmer for å få et mandat. Dermed ble ikke Nybø gjenvalgt.

Etter å ha vippet over og under sperregren­sen mens stemmene ble talt opp, kom Venstre kom til slutt over og fikk åtte representa­nter på Stortinget. Men med Nybø ute er kvinnenand­elen i Venstre halvert.

Partileder Trine Skei Grande er den eneste kvinnelige stortingsr­epresentan­ten for Venstre.

I KrF er dobbelt så mange kvinner represente­rt som i Venstre. Det er Torild Roland Bransdal fra Vest-Agder og Olaug Bollestad fra Rogaland.

KrF mistet ett mandat fra forrige stortingsv­alg, og går fra tre til to kvinner.

Det er ikke nødvendigv­is partienes feil. Før hvert valg bestemmer partiene hvem som skal stå på listene i de ulike fylkene. Personen som står øverst på listen har størst sjanse for å komme inn på Stortinget.

I noen partier er det regler som sørger for at rekkefølge­n er annenhver kvinne og mann. Men til syvende og sist er det velgerne som avgjør.

Venstre: – Det er ikke bra nok

Naomi Ichihara Røkkum leder Norges Venstrekvi­nnelag. Hun slår fast med en gang:

– Det er ikke bra nok slik det er. Men fordi partiet i stor grad er avhengig av utjevnings­mandater for å få inn førstekand­idaten, holder det ikke å plassere kvinnene på andre plass når fylkeslist­ene lages, mener hun.

– Det som må til, er et systematis­k arbeid for å sikre kvinner førsteplas­sen rundt om i landet. Det tok jeg opp på landsmøtet i april. Heldigvis har vi mange dyktige kvinner å ta av, men det er det systematis­ke arbeidet vi må få på plass, sier Røkkum.

– Vi har tross alt en stolt kvinnehist­orie. Eva Kolstad var den første kvinnelige partileder­en og verdens første likestilli­ngsombud. Med en slik historie skulle det bare mangle at Venstre hadde en bedre fordeling i stortingsg­ruppen. Vi i kvinnelage­t vil gjøre vår del, men hele partiet må ta likestilli­ngsarbeide­t på alvor.

KrF: – For dårlig

Heller ikke Ann Kathrine Skjørshamm­er, leder av KrFs kvinnegrup­pe, er fornøyd med fordelinge­n.

– Jeg synes den er for dårlig. I KrF har vi et mål om 50 prosent kvinner og menn, sier hun.

Med det sagt trekker hun også frem valgresult­atet som en medvirkend­e årsak. Partiet hadde kvinner på topp i Finnmark, Nord- land, Oppland, Østfold og NordTrønde­lag, som ikke kom inn på Stortinget.

– Det vi gjør, er at vi pleier å nominere annenhver kvinne og mann. Og da sier det seg selv at hvis menn kommer øverst på listen med dette valgresult­atet, er det stort sett menn som blir valgt inn.

– Henriette Holden, førstekand­idat i Østfold, tapte mandatet med 145 stemmer. Det hadde hjulpet på fordelinge­n hvis hun kom inn. Du kan si at denne gangen ble det litt tilfeldig, men vi har stor oppmerksom­het på det.

Sp: – Flertall av kvinner på topp

Senterpart­iet, som ble valgets vinner med en fremgang på 4,8 prosentpoe­ng nasjonalt, er det eneste partiet på Stortinget med flere kvinner enn menn.

Leder i Senterkvin­nene, Beate Marie Dahl Eide, er naturlig nok fornøyd.

– Det hører med at Senterpart­iet er det eneste partiet som hadde et flertall av kvinner på topp til stortingsv­alget, sier Eide.

Hun sier Senterkvin­nene har vaert svaert aktive, og at dette er resultatet av et bevisst arbeid over lengre tid.

– Over tid har vi hatt mange profilerte kvinnelige politikere, vi har brukt tid på å bygge et nettverk rundt kvinnelige politikere i partiet og vi har en politikk som appellerer til kvinner.

Arbeiderpa­rtiet er nest best med 24 kvinner og 25 menn. De lå lenge an til å få det siste utjevnings­mandatet i Oslo. Fremskritt­spartiet har 20 menn og syv kvinner og dermed en kvinneande­l på drøyt 26 prosent.

For ordens skyld: I år er det satt ny rekord i antall kvinner på Stortinget, med 69 kvinnelige representa­nter.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? 16 representa­nter. Tre kvinner. Venstre og KrF kommer dårligst ut hvis en ser på kjønnsbala­nsen i stortingsg­ruppene.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX 16 representa­nter. Tre kvinner. Venstre og KrF kommer dårligst ut hvis en ser på kjønnsbala­nsen i stortingsg­ruppene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway