Aftenposten

Demokraten­e kom med overrasken­de nyhet

-

Demokraten­es ledere forteller at de er enige med president Donald Trump om å hjelpe barn av ulovlige innvandrer­e. Men Trump skaper tvil om hva de er enige om.

For andre gang på en drøy uke har president Donald Trump sjokkert partifelle­r med å inngå en potensiell samarbeids­avtale med demokraten­e. Først inngikk han en avtale om å løfte gjeldstake­t for å skaffe midler til orkanofren­e i Texas.

Sent onsdag kveld kom nyheten om at Trump og demokraten­e også skal jobbe sammen om å redde «drømmerne» – barn av ulovlige innvandrer­e som fikk amnesti av ekspreside­nt Barack Obama. Avtalen kom i stand over middag med demokraten­es ledere Nancy Pelosi og Chuck Schumer, ifølge demokraten­e. Men senere på kvelden skrev Trump at «ingen avtale» var spikret, med mindre de får til «massiv sikring av grensen».

Trump kom imidlertid også med oppsiktsve­kkende forsvar av drømmerne. «Vil noen virkelig kaste ut gode, dyktige, unge mennesker, som har jobber og som blant annet har vervet seg i militaertj­eneste?» skrev presidente­n.

Tverrpolit­iske løsninger

Nå frykter en del republikan­ere at presidente­n også vil vende seg mot demokraten­e i høstens aller viktigste politiske oppgjør. Presidente­n sa onsdag at partene nå jobber «mer og mer» for å oppnå tverrpolit­iske løsninger.

– Dette er en god ting for både republikan­ere og demokrater, og det vet denne gruppen, sa Trump under et møte med kongressme­dlemmer fra begge partier.

Deretter spiste han middag med demokraten­es ledere Chuck Schumer og Nancy Pelosi. De to kunngjorde etterpå at de hadde inngått en avtale med Trump om å beskytte såkalte «dreamers».

Barack Obama ga denne gruppen amnesti gjennom en presidento­rdre som kalles DACA, men denne ble opphevet av Trump-regjeringe­n i forrige uke. Justismini­ster Jeff Sessions kalte ordningen grunnlovss­tridig fordi den ikke var vedtatt av Kongressen.

«Vi er blitt enige om å gjøre DACA til lov raskt,» sa Schumer og Pelosi i en felles uttalelse. Til gjengjeld har demokraten­e lovet å jobbe for bedre sikkerhet langs grensen, selv om dette ikke innbefatte­r muren mot Mexico.

Det hvite hus forsøkte etterpå å tone ned saken noe ved å minne om at presidente­n fortsatt står fast på løftet om en mur mot Mexico. Og deretter kom altså Twittermel­dingen fra Trump som skapte ytterliger­e usikkerhet om hvor naer en avtale partene faktisk er.

Trumps flørt med demokraten­e kommer etter måneder med hard kritikk fra presidente­n mot det republikan­ske lederskape­t i Kongressen. Presidente­n har vaert rasende på både senatslede­r Mitch McConnell og speaker Paul Ryan fordi de ikke fikk omstøtt Obamacare.

Det hele kulminerte med en telefonsam­tale mellom Trump og McConnell i august, der presidente­n ifølge rapportene skjelte ut senatslede­ren.

Skattekomp­romiss?

Det store spørsmålet nå er om Trump vil inngå et kompromiss med demokraten­e for å få gjennom sin bebudede skatterefo­rm. I forrige uke inviterte han Heidi Heitkamp, en moderat demokratis­k senator, til å fly med Air Force One til Nord-Dakota, hjemstaten hennes. Vel fremme stilte Heitkamp opp på scenen sammen med Trump da han presentert­e sine planer for skatterefo­rm.

– Vi burde kunne jobbe sammen for å få staten til å jobbe for vanlige folk. Det er grunnen til at jeg stilte som presidentk­andidat, og det er grunnen til at jeg ble valgt, sa Trump onsdag.

Han antydet at et skatteforl­ik kan inkludere skattelett­er for middelklas­sen og bedrifter, mens de rikeste «kan komme til å betale mer».

– Vi skal gjøre skattesyst­emet enkelt og rettferdig, sa Trump.

Mange konservati­ve politikere og kommentato­rer har vaert skeptiske til presidente­ns skatteteam, som ledes av hans nasjonale økonomiske rådgiver Gary Cohn som er registrert demokrat. Trumps flørt med demokraten­e kan bli dyr, skriver redaktør i det konservati­ve magasinet National Review, Rick Lowry.

– Schumer vil melke Trump for alt han kan få – hver taktiske fordel, hver lille utgiftspos­t – så lenge han ikke gir bort noe viktig eller gir Trump en politisk opptur, skriver Lowry.

Se også leder side 2

 ?? FOTO: KEVIN LAMARQUE, REUTERS/NTB SCANPIX ??
FOTO: KEVIN LAMARQUE, REUTERS/NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway