Aftenposten

Egentlig skal de til Cuba

- ARNFINN MAUREN

Det nederlands­ke flyselskap­et KLM flyr nå halvannen million passasjere­r årlig mellom Norge og Amsterdam. Nesten ni av ti har andre reisemål. Det mest populaere stedet overrasker reisebyråt­opp.

KLM avslører nå hvor flyselskap­ets passasjere­r egentlig skal når de setter seg om bord i ett av selskapets fly fra Norge. KLM har over 20 daglige avganger til Amsterdam fra syv norske byer, men det er bare 15 prosent av passasjere­ne som, ifølge selskapet, har denne byen som reisens mål.

– Det er ikke Schiphol-flyplassen eller byen Amsterdam som først og fremst trekker nordmenn dit. Det er rutenettet vårt, fastslår sjefen for Air France-KLM i Nord-Europa, Paul Terstegge.

For de fleste er Schiphol bare et stoppested på vei til et helt annet reisemål. Øverst på listen over disse reisemålen­e, finner vi Havanna. Ifølge KLM har den cubanske hovedstade­n hatt denne posisjonen i det norske markedet noen år. Deretter kommer Nice, Alicante, Bangkok, Roma, Manchester og Houston.

– Det er litt overrasken­de å se Havanna på topp. På våre lister kommer den byen langt ned, sier markeds- og administra­sjonssjef Ellen Wolff Andresen i reisebyråe­t Ticket.

Men KLM innrømmer at det norske markedet har vaert utfordrend­e de siste par årene. Selskapet har merket effekten av oljekrisen, spesielt på rutene til og fra vestlandsb­yene.

– På grunn av den økonomiske situasjone­n i denne delen av naeringsli­vet opplevde vi mindre etterspørs­el etter flyreiser, sier Terstegge.

Derfor har ikke veksten vaert den samme i Norge som i mange andre markeder. De siste fire årene har KLMs passasjert­all på rutene til og fra Norge ligget stabilt på rundt 1,5 millioner.

Hittil i år har selskapet hatt en vekst på ca. 2 prosent, men det er betrakteli­g lavere enn selskapets totale vekst i år – på 11 prosent i første halvår.

Vurderer å øke satsingen

I stedet for å legge ned ruter til Norge – som Lufthansa og British Airways har gjort – har KLM valgt å justere kapasitete­n når etterspørs­elen har gått ned. Det har betydd

 ??  ??
 ?? FOTO: DAG W. GRUNDSETH ?? Havanna og Cuba topper listen over reisemål til nordmenn som flyr med flyselskap­et KLM.
FOTO: DAG W. GRUNDSETH Havanna og Cuba topper listen over reisemål til nordmenn som flyr med flyselskap­et KLM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway