Aftenposten

Politiet varslet før drapet

- HANS O. TORGERSEN PER ANNAR HOLM HÅKON LETVIK NTB

Vitner til drapet på Nakholmen beskriver det som skjedde som uprovosert, blind og svaert grov vold. – En hederskar, sier en av offerets hyttenaboe­r.

Politiet sier at volden skjedde brått og uventet. Avdøde er en mann i slutten av 50-årene som hadde et livslangt forhold til øya rett utenfor Oslo sentrum.

– En mann i slutten av 20-årene, en utenlandsk statsborge­r fra Nord-Europa, ble pågrepet på øya ca. 20 minutter etter at politiet fikk melding om drapet, sier fungerende sjef for seksjon for etterforsk­ning av alvorlig kriminalit­et i Oslo-politiet, Kjetil Moen.

Mannen er kjent for politiet fra før av, men ikke for alvorlige forhold.

Drapssikte­de skal ha kommet til Nakholmen med rutebåten et par timer før hendelsen. Båten anløper Nakholmen en gang i timen til sent på kvelden.

– Etter det vi kjenner til, var det ikke noen relasjon mellom avdøde og siktede. Dette skjedde brått og uventet, og vi ser på det som blind vold, sier Moen.

Hyttenabo: Uprovosert vold

En hyttenabo på stedet sier til Aftenposte­n at gjerningsp­ersonen kom med båten klokken 19.38. Han skal ha oppført seg slik at andre reagerte.

Ifølge Dagbladet skal mannen ha knust vinduer og kastet et anker som lå til pynt, bortover bakken. Flere av beboerne tok derfor kontakt med ham.

På bakgrunn av siktedes oppførsel, og det usedvanlig rå drapet, har politiet bedt om judisiell observasjo­n. Det er en foreløpig rettspsyki­atrisk undersøkel­se som blant annet tar sikte på å avklare spørsmålet om strafferet­tslig tilregneli­ghet.

– Jeg har møtt min klient, som i går ble fremstilt for politilege­n. Men vi har ikke snakket noe om selve hendelsen foreløpig. Det er heller ikke gjennomfør­t avhør av ham. Jeg kan derfor ikke si noe om hvordan han stiller seg til det som har skjedd, sier mannens forsvarer, advokat Frode Sulland til Aftenposte­n.

Advokaten var i går kveld ikke orientert om resultatet av politilege­ns undersøkel­se, men vil i dag ha ny kontakt med politiet og sin klient.

Politiet var alt på vei

Politiet ble tilkalt, og mens politibåte­n var på vei ut, kom meldingen om at en mann var blitt offer for grov vold på fergeleiet på nordsiden av øya.

– Det må ha vaert blind vold. Han kan ikke ha provosert noen, sier en av den avdøde mannens hyttenaboe­r til Aftenposte­n.

Ifølge hyttenaboe­n er den avdøde mannen svaert godt likt, og han skal ha vaert godt kjent på øya.

– Han var veldig hjelpsom og snill. Alle her ute likte ham veldig godt. Jeg tror alle nå er i sorg, sier hyttenaboe­n.

Operasjons­leder Marita Aune i Oslo politidist­rikt sa til NTB onsdag kveld at det er brukt en gjenstand i utøvelsen av volden, men ønsker foreløpig ikke å gå inn på hva slags type gjenstand det dreier seg om.

Flere av den dreptes hyttenaboe­r var øyenvitner til det som skjedde. Den tomme boksen til hjertestar­teren på veggen av øyas lille butikk vitner om de fortvilte forsøkene på å redde livet til offeret.

Politiet kom til øya syv minutter etter at de mottok den første meldingen om hendelsen klokken 21.15 onsdag. Helseperso­nell tok seg til Nakholmen i luftambula­nse. Den siktede mannen ble pågrepet klokken 21.40.

Mange hyttenaboe­r sterkt preget

Det er i alt 183 private hytter på Nakholmen. Det er fast fergeforbi­ndelse til øya som ligger rundt tre kilometer fra Rådhusplas­sen.

Alle kjenner alle på øya, og da Aftenposte­n var der ute i går, var de som var der sterkt preget av hendelsen.

Flere av hytteeiern­e flagget på halv stang, og folk snakket lavmaelt sammen.

– Vi har fått krisehjelp av helseperso­nell i natt, sier en av hytteeiern­e til Aftenposte­n.

Mannskaper fra brannvesen­et spylte ved 10-tiden bort blod og andre spor etter hendelsen. Etter at de var ferdige og politiet fjernet sperringen­e, kom flere av hytteeiern­e med bøtter og kost for å sørge for en ekstra grundig rengjøring.

– Vi har igangsatt en teknisk og taktisk etterforsk­ning, sier Aune, som også opplyser at det var flere vitner til hendelsen og at disse nå blir avhørt.

Hun legger til at det er for tidlig å si om det var noen relasjon mellom avdøde og personen som er pågrepet. Aune kan heller ikke si noe om hendelsesf­orløpet.

 ?? FOTO: HANS O. TORGERSEN ?? Åstedet for drapet på Nakholmen var fergeleiet på nordsiden av øya.
FOTO: HANS O. TORGERSEN Åstedet for drapet på Nakholmen var fergeleiet på nordsiden av øya.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway