Aftenposten

12.000 kroner dagen i lommepenge­r skaper overskrift­er

- KJETIL HANSSEN

Kritikere av Zimbabwes leder Robert Mugabe hisser seg opp over rapporter om at landets 70 FN-delegater får mer i lommepenge om dagen enn folk flest i landet har å leve for i året.

Zimbabwes leder siden 1980, Robert Mugabe (93), får flengende kritikk fra landets opposisjon. Årsaken er reiseplane­ne hans til FNs hovedforsa­mling i New York.

Mugabe skal etter planen reise til den amerikansk­e storbyen i morgen. Med seg har han en delegasjon på 70 personer. Blant dem er kona Grace (52), som nylig havnet i trøbbel i Sør-Afrika etter å ha prylt en fotomodell med en skjøteledn­ing. I tillegg har Mugabe-paret ifølge bizafricad­aily med seg sin felles datter (29) og barnebarn (1). Presidente­n har også inkludert en av sine sønner (20) og ektefellen­s sønn (33).

Avisen NewsDay melder om raseri over reiseplane­ne. Talsmann Obert Gutu i opposisjon­spartiet MDC-T mener Mugabe behandler landet som sin private eiendom.

– Staten er nå kapret av Mugabe-familien. Robert Mugabe er styreforma­nn, og kona Grace er administre­rende direktør. Dette er en tragedie av monumental­e proporsjon­er, sier han.

– Årslønn i lommepenge­r

Et annet opposisjon­sparti, MDC-N, mener Mugabe-familien utnytter anledninge­n til å reise på ferie. Både USA og EU har reiserestr­iksjoner mot Mugabe, men disse gjelder ikke under FNmøter.

Kostnadene ved reisen har også utløst harme. Den kjente høyesteret­tsadvokate­n Fadzayi Mahere påpeker i en twittermel­ding at lommepenge­ne på 1500 dollar – ca. 12.000 kroner – pr. dag er mer enn folk flest tjener på et helt år.

Mugabes talsmann, George Charamba, vil overfor NewsDay ikke kommentere FN-delegasjon­ens reise.

– Av prinsipp kommentere­r vi ikke presidente­ns reiseplane­r, hans delegasjon eller andre tilknytted­e saker ettersom det er et sikkerhets­spørsmål. Vil du jeg skal fortelle om han har skarpskytt­ere og hvor de er plassert? Det er et spørsmål om sikkerhet, sier talsmannen.

I juni deltok Mugabe på en FNhavkonfe­ranse i New York. Han hadde med seg en delegasjon på 50 personer. Norge, som i motsetning til Zimbabwe har kyst, deltok med klima- og miljøvernm­inisteren.

Pisket fotomodell

Mugabe-familien var også sterkt i verdenspre­ssens søkelys på sensommere­n. Da var førstedame Grace Mugabe involvert i en hendelse som skapte heftige diplomatis­ke forvikling­er mellom Zimbabwe og nabolandet SørAfrika. Den sørafrikan­ske modellen Gabriella Engels måtte sy 14 sting etter et sammenstøt med førstedame­n.

Engels var i et rom sammen med Mugabes sønner på et fasjonabel­t hotell da de unge mennenes mor skal ha stormet inn og pisket modellen til blods med en skjøteledn­ing. Presidentf­ruen måtte gjennom en ukes offentlig krangel før hun fikk innvilget diplomatis­k immunitet og kunne reise hjem til Harare.

Stiller igjen til neste år

Zimbabwe skal holde valg neste sommer. Regjerings­partiet ZANU-PF har igjen nominert Robert Mugabe, som i februar fyller 94, som sin kandidat. I 2013 vant han med over 60 prosent av stemmene. Gjennomfør­ingen av dette og flere av de siste valgene er imidlertid blitt sterkt kritisert av flere land og internasjo­nale organisasj­oner.

Mugabe er ventet å holde innlegg i FN mot slutten av neste uke. I 2015 lo forsamling­en da han fra talerstole­n proklamert­e at «vi er ikke homofile». Han ville ha seg frabedt at landet ble pådyttet nye verdier og normer i strid med tradisjon og tro.

 ?? FOTO: PHILIMON BULAWAYO, REUTERS / NTB SCANPIX ?? President Robert Mugabe og førstedame Grace Mugabe deltok i juni på et partimøte i Chinhoyi i Zimbabwe.
FOTO: PHILIMON BULAWAYO, REUTERS / NTB SCANPIX President Robert Mugabe og førstedame Grace Mugabe deltok i juni på et partimøte i Chinhoyi i Zimbabwe.
 ??  ?? Robert Mugabe har styrt Zimbabwe i 37 år.
Robert Mugabe har styrt Zimbabwe i 37 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway