Aftenposten

Saturn-sonden tilintetgj­øres etter 13 år

- KRISTOFFER RØNNEBERG

Hvor lang er en dag på Saturn? Det må NASAforske­rne fortsette å lure på når romsonden Cassini blir tilintetgj­ort senere denne uken.

Gjennom hele karrièren har norske Tom André Nordheim (31) fulgt Cassinis ferd rundt Saturn mens den har gitt ham og hans NASA-kolleger et vell av ny informasjo­n om solsysteme­ts nest største planet.

– I 2004 så jeg de første bildene fra Saturn og Titan på TV. Da jeg skrev doktorgrad­en min i 2010, brukte jeg data fra Cassini. Og nå, syv år senere, er informasjo­nen fra Cassini fortsatt viktig i arbeidet mitt, sier Nordheim, som jobber som romforsker ved NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Los Angeles.

Romsonden som i 13 år har sirklet rundt gasskjempe­n med de lett gjenkjenne­lige ringene, har nå brukt opp sine 33 kilo med plutonium. Dermed er den tom for drivstoff.

Og da er det bare én ting for NASA-forskerne å gjøre: Å sende romsonden mot en sikker tilintetgj­ørelse i Saturns atmosfaere.

Flytende metan

I dag blir det gravøl på JPL-senteret.

Nordheim mener at det mest spennende ved prosjektet har vaert å oppdage hvor mange likheter det er mellom to av Saturns måner og vår egen jordklode.

– Titan viste seg å vaere en utrolig kompleks måne. På mange måter er den kanskje det vi har sett som ligner mest på Jorden, selv om den har flytende metan i stedet for vann, og at bakken består av is. Noe av det mest spennende har vaert bildene fra overflaten, der man ser ting som sanddyner og elvedeltae­r, sier han.

Hvor lang er en dag?

Men noen av planetens mysterier forblir ubesvarte.

– Dette er litt flaut å innrømme, men vi vet faktisk ikke hvor lang en dag er på Saturn, sier astrofysik­eren Michele Dougherty ved Imperial College i London til radionettv­erket NPR.

 ?? FOTO: REUTERS/KRISTOFFER RØNNEBERG ??
FOTO: REUTERS/KRISTOFFER RØNNEBERG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway