Aftenposten

Han er en superstjer­ne i hjemlandet. Men Yuki Kawauchi har fast jobb – og en helt unik tilnaermin­g til idretten.

- HALVOR EKELAND halvor.ekeland@aftenposte­n.no

Yuki Kawauchi er en av Japans største idrettsstj­erner. Nå er han i Norge for å løpe Oslo Maraton.

Inn i resepsjone­n på Hotel Continenta­l tusler det som ser ut som en helt vanlig japaner. Yuki Kawauchi er ikke spesielt høy, ikke spesielt tynn, og ser ikke spesielt veltrent ut. Ved siden av han kommer manageren hans.

Kawauchi håndhilser og bukker ydmykt og smiler. Han lurer på hvor vi ønsker å snakke med han. Det er ingenting som tyder på at dette er en verdens beste maratonløp­ere, mannen som fikk niendeplas­s i VM tidligere i år. Men så er det også få ting som er normalt med denne japanske idrettsstj­ernen.

Ydmyk superstjer­ne

Kawauchi kommer rett fra flyet fra Japan når han møter oss torsdag. Onsdag hadde han en vanlig arbeidsdag på skolen han jobber på i hjemlandet.

Men til tross for fulltidsjo­bben, er han en virkelig stor stjerne i hjemlandet.

– Når det gjelder publikum, så blir de fleste store maratonene sendt på TV. Rundt 10 prosent av alle japanere ser på disse TV-sendingene. Man kan definitivt si at langdistan­seløping er en av de mest populaere idrettene i Japan, smiler han.

– Det gjør da også deg til en av de største idrettsstj­ernene i Japan?

Kawauchi ler av det teite spørsmålet, men har ikke annet valg enn å nikke bekreftend­e.

– Det er en del som spør meg om autografer og selfier, ler han, før han svarer litt mer seriøst:

– Offisielt må jeg si at jeg liker berømmelse­n, men for å vaere helt aerlig så er det ganske irriterend­e noen ganger.

Annerledes treningshv­erdag

Kawauchi tar seg en gåtur i Oslo sentrum. Han går oppom slottet, før han bestiller seg en omelett på hotellet.

Han må få ut flyreisen av systemet, det er tross alt kun et døgn siden han var på jobb, og under to døgn til han skal løpe Oslo Maraton.

– Ja, det er ganske uvanlig for noen på mitt nivå å jobbe fullt på siden. Måten jeg gjøre det på nå fungerer godt. Men hvorfor jeg ikke blir profesjone­ll? For min del handler det om frihet. Jeg kan gjøre det jeg ønsker, delta i løpene jeg vil. Hvis jeg skulle blitt profesjone­ll så mister jeg noe av den friheten. I Japan er det ikke sånn at man har individuel­le sponsorkon­trakter. Du blir en del av et team og må forholde deg til en trener som sier hva du skal gjøre. Jeg er ikke ute etter å bli rik, jeg vil bare ha det spennende, reise og få opplevelse­r, forklarer Kawauchi.

Derfor beholder han fulltidsjo­bben sin i administra­sjonen på skolen i hjemlandet. Trening gjør han hver morgen.

– De fleste andre trener to-tre ganger om dagen. Jeg trener stort sett bare én gang om dagen. 90 minutter til to timer om morgenen. Jeg starter først på jobb rundt lunsj. Treningen min er annerledes enn de andre utøverne. Fem dager i uken gjør jeg stort sett jogging med lav intensitet. Så har jeg to dager i helgene hvor jeg kjører hard trening eller konkurrans­er, forklarer han.

Hans beste tips

Målet for oppholdet i Oslo er blant annet å løpe den raskeste maratonen som noen gang er løpt på norsk jord. For å få til det, må han løpe under to timer og 12 minutter.

Kawauchi er spesiell på flere måter. Han løper langt flere maraton i året enn hva konkurrent­ene hans gjør. Det er en enkel grunn til det.

– Det handler om å ha det gøy. Helt fra jeg var ung har jeg elsket å reise. Jeg har vaert heldig som har kommet så langt at idretten kan ta meg rundt i verden. Jeg får invitasjon­er til å komme steder som dette her. Jeg gjør noe jeg elsker, det gir meg samtidig muligheten til å gjøre noe annet jeg elsker: å reise. Jeg kunne ikke vaert mer fornøyd, smiler han.

Det å ha det gøy er naturligvi­s også det viktigste tipset hans til andre som løper. Det andre tipset er ikke å trene så mye at man blir skadet.

– Maraton-løping tar lang tid. Men når jeg snakker med barn som sier at de er glade i å spille TV-spill, så forklarer jeg dem at de kan sitte og spille TV-spill i timevis uten å bli lei. Slik er det for meg med løping også. Det er mange timer med trening, men det er veldig gøy. Du må bare ha den rette innstillin­gen, da blir det gøy, forklarer han.

 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD ?? Kawauchi har personlig rekord på to timer og åtte minutter på maraton. Målet for Oslo-oppholdet er å løpe under 2,12.
FOTO: TOM A. KOLSTAD Kawauchi har personlig rekord på to timer og åtte minutter på maraton. Målet for Oslo-oppholdet er å løpe under 2,12.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway