Aftenposten

Ny Tid spør om myndighete­ne står bak terroren i Barcelona

Terroreksp­ert reagerer på avisoppsla­g om konspirasj­onsteorier.

- ERLEND TRO KLETTE THEA STORØY ELNAN

– Ny Tid har gått over streken, sier journalist Emma Tollersrud, etter at navnet hennes ved en feil ble brukt til å viderebrin­ge konspirasj­on om alvorlige hendelser.

Siste utgave av Ny Tid har dedikert flere sider til artikler om konspirasj­onsteorier. Hovedoppsl­aget på førsteside­n er titulert «Innlysende at 9/11 var en eksplosjon», mens en annen artikkel spør om den spanske regjeringe­n kan ha orkestrert terrorangr­epet i Barcelona, der 14 mennesker ble drept.

Thomas Hegghammer, terrorfors­ker ved Forsvarets forsknings­institutt, reagerte også på Ny Tids oppslag. Han mener det er trist og skandaløst at avisen fronter konspirasj­onsteorier.

– Jeg mener at Klassekamp­en ikke kan fortsette å distribuer­e en slik avis. Det bør vaere en troverdigh­etskostnad for dem som støtter Ny Tid, sier Hegghammer.

Ny Tid distribuer­es månedlig som bilag i Klassekamp­en, som har rundt 21.000 abonnenter.

Sjokkmeldi­ng fra Spania

I går morges fikk Emma Tollersrud, som til daglig er journalist i Morgenblad­et, e-post fra en spansk leser. Han sa han var sjokkert over at en journalist kunne skrive noe så konspirato­risk om terrorangr­epet i Barcelona, og at han ville varsle den spanske regjeringe­n om artikkelen.

– Jeg ble sjokkert og sint og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg har laget én sak for Ny Tid for mange år siden, men jeg har ingenting med denne saken å gjøre, forteller Tollersrud. Hun varslet selv om feilen på sin egen Facebook-side.

– Beklagelse holder ikke

Tollersrud reagerer saerlig på at innholdet i artikkelen viderebrin­ger en konspirasj­on om alvorlige hendelser.

– Klassekamp­en må tenke seg godt om når de gjengir det verste konspirasj­onsoppgulp­et og ta ansvar for det. Ny Tid bør legges ned, mener journalist­en.

– Overfor min redaktør har de beklaget og varslet at de skal trykke en skriftlig beklagelse i neste utgave. Men det holder ikke for meg – det bør få større følger enn som så. Mange vil mene at dette er straffbart, sier Tollersrud.

Skylder på systemsvik­t

Truls Lie, redaktør i Ny Tid, sier at årsaken til at Tollersrud ble kreditert som reporter i artikkelen, var en feil i avisens systemer.

– Det er feil etternavn i artikkelen – det er Emma Bakkevik som har skrevet den. Vi bruker ofte bare fornavn i systemet vårt, og av en eller annen grunn dukket Tollersrud­s navn opp da vi desket artikkelen, forteller Lie.

Avisen har nå rettet til riktig artikkelfo­rfatter i sin nettutgave, med beklagelse, og redaktøren lover også en beklagelse i neste utgave av Ny Tid.

– Jeg beklager på det sterkeste. Det er absolutt ikke intendert fra vår side, vi har ikke stjålet navnet hennes. Det er en feil, sier Lie.

Klassekamp­en vurderer avtalen

Redaktøren i Klassekamp­en, Bjørgulv Braanen, kan ikke garantere at Ny Tid har en fremtid som en del av Klassekamp­en.

– Vi må vurdere distribusj­onsavtalen, sier han. – Det bør ikke vaere noe forbud mot å bringe konspirasj­onsteorier til torgs. Men jeg synes kanskje at Ny Tid beveger seg i en retning hvor de legger litt vel mye redaksjone­ll tyngde bak dette prosjektet sitt. Det gjør meg betenkt, sier Braanen.

Ny Tid fikk i fjor én million kroner i støtte fra Norsk kulturråd, og nye 750.000 kroner i støtte for innevaeren­de år. Ifølge seksjonsle­der Arne Vestbø i Kulturråde­t kan ikke ett enkeltnumm­er gjøre at Ny Tid mister støtten.

– Men det er klart at når slike ting dukker opp, så lever ikke vi i et vakuum. Når vi vurderer en ny søknad fra Ny Tid, så vil vi ha dette i bakhodet, sier Vestbø.

Ser det som maktkritik­k

Truls Lie synes det er synd hvis venstresid­en ikke har rom for en maktkritis­k publikasjo­n.

– Det må vaere noen som tar for seg dypereligg­ende maktstrukt­urer uten at alt skal dokumenter­es. Hva slags offentligh­et hadde vi hatt ellers, sier Lie.

– Mange eksperter har funnet mangelfull­e trekk ved de offisielle forklaring­ene etter 9/11, og som nisjeavis er det vårt ansvar å videreform­idle dette. Men så fort vi gjør det, er det mange som mener vi farer med konspirasj­onsteorier. Det gjør vi ikke, sier Lie.

Redaktøren maner folk til å lese innholdet før de dømmer avisen.

– Jeg mener vi har en ukultur med merkelapps­etting. Det er så mange påstander om hva vi gjør, og det er lett å kalle oss for både det ene og det andre uten å se på argumentas­jonen, sier han.

 ?? FOTO: MORGENBLAD­ET/FAKSIMILE AV NY TID ?? Journalist Emma Tollersrud ble sjokkert og sint over å finne navnet sitt på en Ny Tid-artikkel som hun ikke hadde skrevet.
FOTO: MORGENBLAD­ET/FAKSIMILE AV NY TID Journalist Emma Tollersrud ble sjokkert og sint over å finne navnet sitt på en Ny Tid-artikkel som hun ikke hadde skrevet.
 ??  ?? Truls Lie, redaktør i Ny Tid.
Truls Lie, redaktør i Ny Tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway