Aftenposten

Dette er Kringkasti­ngsrådet

-

Per Edgar Kokkvold (leder) Kjersti Thorbjørnr­ud (nestleder) Vebjørn Selbekk

Beate Bø Nilsen

Torgeir U. Naerland

Sigvald Oppebøen Hansen

Mette Gundersen

Afshan Rafiq

Marvin Wiseth

Finn Egil Holm

Filip Rygg (vara Thor Bjarne Bore møter for Rygg)

Torvild Sveen

Katri Sarak Somby

(Samisk programråd)

Elin Ørjasaeter trakk seg fra rådet før dagens møte. Hennes vara kunne ikke møte.

Seks av medlemmene er oppnevnt av Regjeringe­n. De resterende åtte er oppnevnt av Stortinget. NRKs håndtering av klagebunke­n, fikk kanalen mye ros for å ha satset på Faten Mahdi Al-Hussaini som programled­er.

Eriksen fikk også bred støtte i Rådet for at han offentlig støttet Faten Mahdi Al-Hussaini da kritikken kom.

– Vi vet at minoritets­stemmer er spesielt utsatt. De kan få angrep fra flere leirer på en gang. De er modige, og de utfordrer fordommer i ulike miljøer. Når de utsettes for urimelige angrep, er det utrolig viktig at de får støtte, sa Thorbjørns­rud.

Kringkasti­ngsrådet er publikums forlengede arm inn i NRK. Rådet følger NRK tett og uttaler seg jevnlig om statskanal­en. De 14 medlemmene møtes seks til åtte ganger i året for å diskutere NRKs tilbud og klager fra publikum.

Trakk seg i protest

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen reagerte i august kraftig på klagestorm­en mot programmet Faten tar valget. Da antallet klager hadde nådd 3000, sa Eriksen at han var både opprørt og lei seg.

Saken førte også til at Elin Ørjasaeter trakk seg fra Kringkasti­ngsrådet etter misnøye med NRKs håndtering av saken. Hovedkriti­kken fra Ørjasaeter gikk på at NRK hadde brukt innholdet i klagene som redaksjone­lt innhold. Hun mente derfor de hadde forhåndspr­osedert saken i mediene før den var behandlet i Kringkasti­ngsrådet.

Ørjasaeter fikk i ettertid støtte av Kringkasti­ngsrådets nestleder, Kjersti Thorbjørns­rud. Andre rådsmedlem­mer mente kritikken fra Ørjasaeter var feilslått.

Thor Gjermund Eriksen avviste kritikken fra Ørjasaeter som meningsløs. Han pekte på at veldig mange av klagene går til både Kringkasti­ngsrådet, til NRK og til ham direkte, i tillegg til at de ofte offentligg­jøres i sosiale medier.

 ?? FOTO: JULIA NAGLESTAD / NRK ?? Faten Mahdi Al-Hussaini ledet programmet Faten tar valget på NRK i forkant av årets stortingsv­alg.
FOTO: JULIA NAGLESTAD / NRK Faten Mahdi Al-Hussaini ledet programmet Faten tar valget på NRK i forkant av årets stortingsv­alg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway