Aftenposten

«Bare» 19 av 5577 hijabklage­r betegnes som hatefulle

- ØYSTEIN ALDRIDGE

– Jeg ble beroliget da jeg begynte å lese klagene, sa Vebjørn Selbekk i Kringkasti­ngsrådet torsdag. NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen fikk mye ris og litt ros etter klagestorm­en.

Da Kringkasti­ngsrådet diskuterte hijabsaken i går, var flere av medlemmene skarpe i kritikken av NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen. Nestleder Kjersti Thorbjørns­rud pekte spesielt på hvordan NRK dekket saken i Dagsrevyen og Dagsnytt 18.

Hun mener mediedekni­ngen av klagebunke­n i forkant av programmet ga et inntrykk av at Rådet hadde mottatt mange tusen hatefulle klager.

– Det er feil. Det må vaere mulig å vaere kritisk til hijab-bruk uten å bli satt i en slik bås, sier Thorbjørns­rud, som til daglig er forsker ved Institutt for samfunnsfo­rskning.

Hennes opptelling viser at «bare» 19 av de 5577 klagene kan betegnes som hatefulle. Veldig mange handlet om diskrimine­ring når det gjelder bruk av kors og hijab. Endel klagere peker på at hijab er kvinnedisk­riminerend­e.

– Helt legale klager

Vara Thor Bjarne Bore og rådsmedlem Finn Egil Holm kritiserte begge NRK for ikke å ha forutsett at hijabdebat­ten skulle komme. Vebjørn Selbekk var den som brukte de hardeste ordene da han kritiserte NRK-sjefens håndtering av saken.

– Jeg synes han har opptrådt kritikkver­dig, rett og slett. Det inntrykket som ble skapt, og som han selv var med å skape, var at en brun tsunami har skvalpet inn dørene på Marienlyst, sa Selbekk, som til daglig er redaktør i den kristne avisen Dagen.

– Jeg ble beroliget og oppstemt da jeg begynte å lese klagene, for der var det ingen brun tsunami. Stort sett er klagene helt legale, fortsatte Selbekk.

Han viste til at av de drøyt 5500 klagene, går 3400 på sammenlign­ingen av hijab og kors. Hijabsaken er av mange klagere blitt satt i sammenheng med en sak fra 2013, der nyhetsanke­r Siv Kristin Saellmann ble nektet å bruke et korssmykke under sending.

– Aldri kalt det en tsunami

Thor Gjermund Eriksen reagerte sterkt på Selbekks uttalelser.

– Jeg aksepterer selvsagt kritikk og diskusjon om min rolle, men jeg synes ikke det inviterer til en respektful­l debatt når du gir inntrykk av at jeg har kalt dette for en «brun tsunami», eller at jeg brunbeiser alle klagerne. Jeg har vaert svaert nøye med ordene jeg har brukt. Jeg har aldri brukt ordet rasist, aldri brukt begrepet brunskvett­ing, aldri kalt klagerne for ekstreme, sa Eriksen.

Han understrek­et at han heller aldri har sagt at flertallet av klagene er hatefulle.

– Men for en programled­er som står frem i offentligh­eten, er ikke dette så viktig. Hun er blitt kalt «rotte», fått høre at hijab er like ille som hakekors, at hun fremmer terror. Slike ting blir ikke lettere å baere fordi 4000 av klagene ikke inneholdt disse tingene, sa Eriksen

Får ros for å ha støttet Faten

Selv om mange var kritiske til

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway