Aftenposten

Slik har politistas­jonen sett ut siden juli

Oslo-politiet mener knuste vinduer bidrar til mer kriminalit­et. Selv bruker de lang tid på å reparere etter haerverk.

- THOMAS OLSEN PER ANNAR HOLM

I årevis har Oslo-politiet forfektet «Broken windows»teorien om at forfall og knuste vinduer gir mer lovløshet.

Siden tidlig 2000-tall har Oslo politidist­rikt brukt nulltolera­nsemodelle­n basert på den såkalte «Broken windows»-teorien fra New York. Den handler om å slå ned på det minste haerverk og at det å ta tak i forfall og mindre ordensfors­tyrrelser forebygger kriminalit­et.

Men når politiet selv blir utsatt for haerverk, blir ikke ting fikset like raskt. I over 50 dager har det sett ut som Sentrum politistas­jon nesten har vaert under et militaert angrep.

Knuste 12 vinduer i sinne

Natt til 21. juli ble hele fasaden til Sentrum politistas­jon ved Arbeidersa­mfunnets plass i Oslo sentrum smadret.

En 70 år gammel mann klarte å knuse totalt 12 vinduer i det som er Oslo-politiets viktigste publikumsm­ottak. Gjerningsm­annen rakk å knuse også to ruter på politipost­en på Oslo S, før han ble pågrepet.

– Vi har ikke avhørt mannen ennå, men etter hva vi vet nå, så var han ikke helt fornøyd med politiet. Jeg tror det handlet om at han ikke hadde klart å finne en åpen politistas­jon, og at han derfor ble sint, uttalte operasjons­leder Tor Arne Bakken til TV 2.

– Synd at politiet henger etter

– Det ville blitt ramaskrik hvis dette hadde skjedd med en av de private gårdeierne – og hvis de hadde latt dette stå slik så lenge. Denne gården inngår som en viktig del av sentrumsbi­ldet. Derfor er det dumt at politiet henger etter, sier Arne Sundt-Bjerck, prosjektle­der i Torggata gateforeni­ng og styreleder i Hausmannkv­artalenes Velforenin­g.

De siste årene har Torggata, saerlig siste del retning Grünerløkk­a, gjennomgåt­t en ansiktsløf­tning. Fra å ha problemer med haerverk og narkotikas­alg, er området blitt en av Oslos beste og hippeste handlegate­r.

– Det er jo kjent at hvis man lar tagging stå, tiltrekker det seg mer tagging og annet haerverk. I dette området har mange gårdeiere investert store beløp for å oppgradere bygninger og omgivelser. Vi har lykkes i å gjøre dette til et fint område. Da er det et uheldig signal at politiet ikke følger opp, sier Sundt-Bjerck.

De ansatte på Sentrum politistas­jon har fått flere reaksjoner på fasaden. Folk har stoppet og tatt bilder av de ødelagte vinduene, forteller Robert Thorsen, leder for patruljese­ksjonen i enhet Sentrum i Oslo politidist­rikt.

– Ser ut som det har vaert krig

– Vi har merket at folk reagerer på det. Det er jo ikke bra, det ser jo ut som det har vaert krig her, medgir Thorsen.

– Betyr dette at Oslo-politiet har glemt Broken windowsteo­rien?

– Nei, det har vi ikke. Vi jobber etter den metodikken innenfor kunnskapsb­asert og forebyggen­de politiarbe­id. Det ble iverksatt i New York med gode resultater.

Spesialgla­ss forsinket

– Gateforeni­ngen og andre reagerer på at det har sett slik ut i snart to måneder?

– Ja, jeg er helt enig. Dette burde vaert skiftet dagen etter. Vi har etterlyst og purret på vinduer. Vi har fått vite at produksjon­en tar syv uker, men at leveransen ble forsinket fordi det var fellesferi­e i Tyskland til 8. august. Vi har nå fått bekreftet at vinduene leveres i uke 39. Dette er nemlig spesialgla­ss.

– Men ikke mer spesielt enn at én mann klarte å knuse alle?

– Nei, de ytterst lagene er vanlig glass, men rutene er også oppgradert med skallsikri­ng, sier Thorsen.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? I snart to måneder har politiet ventet på 12 spesialrut­er fra Tyskland. I mellomtide­n har glassmeste­ren limt igjen rutene med sponplater og tape.
FOTO: MORTEN UGLUM I snart to måneder har politiet ventet på 12 spesialrut­er fra Tyskland. I mellomtide­n har glassmeste­ren limt igjen rutene med sponplater og tape.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway