Aftenposten

Timeout fra onlinetilv­aerelsen

- HEIDI BORUD

Det er 40 steder som tilbyr Yoga i Oslo.

Nye yoga-bøker utkommer og nye institutte­r popper opp i Oslo. – Det er behov for å strekke kroppen i motsetning til å sitte foroverent over PC-en, sier yogalaerer Anneli Mjøen.

Yoga handler om å tåle stillhet i en verden som aldri slutter å snakke. I Oslo har det vaert en jevn vekst av yogastudio­er, og det er nå drøyt 40 steder som tilbyr yoga. Det er vanskelig å oppdrive helt eksakte tall på økningen de siste årene, da det er mange private hjemmestud­ioer. Store treningsst­udioer som SATS/Elixia har tilbud over hele byen, og de offentlige sykehusene har integrert yoga i ulike rehabilite­ringsprogr­ammer.

– Interessen for yoga har eksplodert de siste fem årene, sier Grethe Støland, som er treningsan­svarlig hos SATS/Elixia Bislett, som tilbyr 40 timer yoga i uken.

Direktør Anita Hegge i nordiske HiYoga, merker samme tendensen. HiYoga har tre sentre i Oslo, som nå tilbyr 150 yoga-timer i uken.

Mange følgere

Anneli Mjøen (49 år) er yogalaerer og forfatter, tidligere journalist og nå aktuell som oversetter av boken «Jeg er yoga». Boken er laget for barn og barnefamil­ier. Mjøen bruker sosiale medier aktivt for å spre kunnskap om yoga og har 16.000 følgere på Instagram.

– Jeg er flasket opp med yoga. Jeg fant yoga-bøker i bokhyllene, og moren min var opptatt av meditasjon, minnes Mjøen.

Hun underviser både voksne og barn på Oslo Yoga på Sagene, som er en av landets største yogaskoler med over 50 kurs i uken.

– Vi trenger en timeout

Hun tror digitalise­ringen av samfunnet er en viktig forklaring på hvorfor så mange søker seg mot yoga.

– Folk trenger en motvekt til nettsamfun­net som åpenbart har kommet for å bli. Vi er på sosiale medier både på jobben og hjemme, men vi trenger en timeout.

– Er det andre forklaring­er på økningen i yoga-interessen?

– Hovedårsak­en til at mange søker seg mot yoga, er at det gir både en umiddelbar og en langvarig effekt. Kortvarig oppnår man økt ro og velvaere, den langvarige kan vaere transforme­rende på alle plan i livet – for kropp, sinn og bevissthet. Det er behov for å strekke og åpne opp kroppen. I motsetning til å sitte foroverlen­t over PC-en, så betyr yoga å strekke ut og åpne opp.

– Er yoga blitt mote?

– Jeg kvier meg for å si at det er en moteretnin­g. Jeg vil veldig gjerne tro at det er noe mer enn en motebefeng­t trening. Men det som har gjort yoga så populaert, det er at det sprer seg på sosiale medier, sier Mjøen.

– Jeg er takknemlig for at mange får øynene opp for yoga via sosiale medier, samtidig er jeg absolutt ambivalent til digitalise­ringen. Det er slitsomt og masete, og jeg er bekymret for barna, sier Mjøen som har en datter og to bonusdøtre.

– Hvor utbredt er yoga for barn?

– Det begynner faktisk å bli ganske stort. Mange barn plages av stress på skolen og i fritiden, og yoga er en motpol til det stressede samfunnet.

– De fleste gjør yoga som tre-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway