Aftenposten

De og dem igjen

-

Det er neppe siste gang at spalten tar opp problemet de/dem. Hvor vanskelig det kan bli, fremgår av en artikkel i Aftenposte­n 29. august: «Brockmann I og IIutvalgen­e kunne fastslå at det å integrere innvandrer­e er krevende, både for dem som skal integreres og for de som bor i landet som før.»

I radikalt bokmål er både ‘for de’ og ‘for dem’ tillatt her, men vi må ha konsekvens. Begrunnels­en for ‘for de’ – uklok etter min mening – er at det etterfølge­nde ‘som’ er subjekt i relativset­ningen. En bedre regel er at det skal vaere objektsfor­m etter preposisjo­n, og det ser vi klart hvis vi skriver om til første person: Det må hete «for oss som skal integreres». Det kommer ikke på tale med «for vi som skal integreres».

Samfunnsre­daktør Kyrre Nakkim i NRK bruker av og til ‘de’ når det skal vaere ‘dem’. 29. august uttalte han: «Vi må opplyse de om at» osv. Den som konsekvent bruker ‘de’ i slike konstellas­joner, er tidligere partileder Carl I. Hagen, og vi står jo alle fritt i valget av forbilder. Men enkelte er mer utsatt enn andre, og for kollega Nakkim blir det medlemskap i spaltens redaktørgr­uppe av slikt.

Dagen etter ble en av livvaktene for politikern­e intervjuet i fjernsynet, og kanskje er også han påvirket av dem som han skal passe på: «Vi har frarådet de fra å gjøre enkelte ting.» Det er bedre med «vi har rådet dem fra å gjøre enkelte ting», eller «vi har frarådet dem å gjøre enkelte ting». Det er også mulig med «vi har rådet dem til å avstå fra enkelte ting» eller «avstå fra enkelte typer adferd».

Hovedgrunn­en til at så mange norskbruke­re skygger unna objektsfor­men ‘dem’, er nok at ‘dem’ brukes som subjektsfo­rm i svaert mange norske dialekter, også i den sosiolekte­n som av pene mennesker i Oslo regnes som vulgaert østkantspr­åk. Hvis man da holder seg til ‘de’, garderer man seg mot slik styggedom. Men gaeli blir’e laell.

 ?? Per Egil Hegge er tidligere redaktør i Aftenposte­n og forfatter av flere bøker, blant annet om språk. ?? åSpråket vårt Per Egil Hegge
Per Egil Hegge er tidligere redaktør i Aftenposte­n og forfatter av flere bøker, blant annet om språk. åSpråket vårt Per Egil Hegge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway