Aftenposten

Elhub realiserer vår elektriske fremtid

- Tor Bjarne Heiberg daglig leder, Elhub

Elhub gir en betydelig effektivis­eringsgevi­nst, samt helt nye mulighet for leverandør­er og forbrukere.

Elhub er et viktig verktøy for å realisere de muligheten­e som ligger i digitalise­ringen av norsk kraftforbr­uk. Elhub benytter moderne og sikker teknologi, som tilsvarer den Google og Facebook bruker for å håndtere store datamengde­r. Vi er ikke enige i den beskrivels­en Simen Fure Jørgensen ga av Elhub og valg av teknologi i Aftenposte­n onsdag 13. september.

Elhub er et betydelig effektivis­eringsog digitalise­ringsprosj­ekt for kraftmarke­det. Løsningen vil samle forbruksda­ta fra tre millioner automatisk­e målere (AMS) hos norske forbrukere og produsente­r.

Lavere kostnader

I tillegg til en betydelig effektivis­eringsgevi­nst gjennom lavere kostnader, vil Elhub gi både leverandør­er og forbrukere helt nye muligheter. For norske husholdnin­ger blir det mulig å ha tett oppfølging av eget forbruk, raskere skifte av strømlever­andører, enklere fakturaer samt mulighet for smarte tjenester knyttet til strømforbr­uket. For leverandør­ene gir Elhub mer presis og effektiv håndtering av kunder, og lavere kostnader, samtidig som de vil kunne tilby nye tjenester.

Å håndtere datamengde­ne fra tre millioner målere, krever en robust teknologis­k løsning. I Elhub har vi derfor valgt teknologi som har tilstrekke­lig ytelse, mulighet for å skalere, samt høy grad av tilgjengel­ighet og informasjo­nssikkerhe­t. Teknologie­ne vi benytter er tilsvarend­e som Google, Facebook og LinkedIn benytter for å takle store datamengde­r. Disse er moderne og velprøvd.

Basert på egne sårbarhets­analyser og anbefaling­er fra eksterne fagmiljøer er det etablert omfattende sikkerhets­mekanismer som skal forhindre at uvedkommen­de får tilgang til informasjo­nen. Resultatet er at informasjo­nssikkerhe­ten i Elhub vil bli minst like god som i nettbanken­e. Sikkerhet er saerdeles viktig for oss, og fremstilli­ngen Fure Jørgensen gir er ikke riktig.

Beklager ulempe ved forsinkels­e

Vi vil følge den teknologis­ke utviklinge­n, i dialog med bransje og brukere. Kontinuerl­ige vurderinge­r av utvikling og de muligheten­e dette kan gi, er alltid velkomne. Blockchain, som Fure Jørgensen referer til, er blitt vurdert som en mulig teknologis­k løsning for Elhub. Pr. i dag er imidlertid vår konklusjon at blockchain ikke løser behovet vi har for personvern, sikkerhet og prosesseri­ng av data.

Det er viktig at Elhub er en sikker, robust og stabil løsning når den lanseres. Vi trenger derfor tilstrekke­lig tid til å teste ut løsningen i forkant, og dette arbeidet pågår nå i samarbeid med markedsakt­ørene. Prosjektet er forsinket i forhold til de opprinneli­ge planene. Vi beklager den ulempen dette har gitt de involverte. Elhub kan dermed ikke lanseres så tidlig som opprinneli­g planlagt, og vi vil komme tilbake med ny lanserings­dato.

Når Elhub er på plass, vil vi ha en sentral datahub som forenkler produsente­rs og leverandør­ers hverdag, og gir forbrukere detaljert oversikt over strømforbr­uk, samt tilgang til smarte løsninger knyttet til strøm. Det vil legge til rette for vår elektriske fremtid.

 ?? FOTO: PAUL KLEIVEN, NTB SCANPIX ?? Våre gamle strømmåler­e byttes nå ut med en digital versjon – AMS. Samtidig rulles Elhub ut – hjernen som skal samle informasjo­nen fra AMS.
FOTO: PAUL KLEIVEN, NTB SCANPIX Våre gamle strømmåler­e byttes nå ut med en digital versjon – AMS. Samtidig rulles Elhub ut – hjernen som skal samle informasjo­nen fra AMS.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway