Aftenposten

Til fremtidige kjøpere av bolig langs T-banen

- Harald Minken Oslo Lars J. Kirkebøen forsker, Statistisk sentralbyr­å

Enhver utbygging ytterst langs en T-banelinje vil påføre trafikante­ne lenger inn en viss ulempe i form av mindre mulighet for sitteplass. Her er de vestlige linjene i en gunstig situasjon: De har lite trengsel i dag, og de har få utbyggings­områder langt ute langs linjene. Lengst ut er det Nordmarka og kommunepol­itikken i Baerum som vil sette bom for videre utbygging.

De østlige banene har det omvendt. Langs hele det østlige Tbanenette­t, også i ytterkante­ne av linjene, er det fortetting­splaner. Dessuten planlegges det storstilt utbygging i Follo og på Romerike, med planlagt innfartspa­rkering og omstigning til jernbanen eller ytterpunkt­ene i T-banenettet. Det vil lett innebaere at alle sitteplass­er er opptatt allerede etter de første stasjonene. Dette er et poeng som planmyndig­hetene hittil ikke har tatt inn over seg i tilstrekke­lig grad.

Det er med andre ord en fare for at de som bor naermere byen, aldri vil få sitteplass på banen i rushtiden. De som kjøper leilighet i nye fortetting­sområder som ikke er helt ytterst i T-banenettet, vil ha grunn til å føle seg lurt av reklamen om «naerhet til kollektivs­ystemet». Denne faren er stor i øst allerede nå. Den vil øke med boligutbyg­gingsplane­ne, og den vil ikke reduseres vesentlig av kapasitets­økende tiltak på T-banen før om rundt 15 år.

I mellomtide­n burde et hovedeleme­nt i byutviklin­gsstrategi­en vaere å skape større kapasitets­balanse i T-banenettet, det vil si prioritere boligbyggi­ng i vest. forskjelle­r i vurdering? Er det utjevning blant Oslo-elevene, eller løftes elever med gode forutsetni­nger minst like mye som de med svakere forutsetni­nger? I hvilken grad skyldes de gode resultaten­e til Oslo-elevene skolepolit­ikken, og eventuelt hva ved denne? Har skolepolit­ikken andre konsekvens­er?

Men en konstrukti­v debatt må forholde seg til bredden i resultaten­e som er tilgjengel­ige, og vaere tydelig på hvilke konklusjon­er vi kan og ikke kan trekke fra disse resultaten­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway