Aftenposten

Norsk klimapolit­ikk: «Leve Norge, skit i verden»

- Gunnar Kvåle medlem, Miljøparti­et De Grønne

Aftenposte­n skriver 8. september på lederplass: «Det går bra i Norge, men vi står foran flere store utfordring­er». Omtalen av hva som må til for å begrense klimaskade­ne, tyder dessverre på at lederskrib­enten ikke helt har fått med seg hvilken alvorlig utvikling vi nå er inne i og hva som må til for å begrense skadene.

Aftenposte­n mener at Høyre og Ap er de som best forstår hva som må til. Men utsagn fra representa­nter fra disse partiene om at vår olje- og klimapolit­ikk er forenlig med å oppfylle kravene i Parisavtal­en, er falsk retorikk som klimaforsk­ere lenge har påpekt ikke stemmer. Jens Stoltenber­g innrømmet i sin siste bok at han har vaert med på å sette ambisiøse klimamål, men når det ble klart at målene ikke kunne nås «setter vi nye mål enda lengre frem. Slik bedratt oss selv mange ganger».

Det er lite som tyder på at dette vil endre seg med den nye Høyre-baserte regjeringe­n som nå er under etablering. Også i Norge merkes konsekvens­ene av klimaendri­ngene. På kort sikt vil vi kunne håndtere disse. Men alvorlige skader av vår «business as usual»-politikk som nå først og kraftigst rammer fattige som lever i dag, vil i neste omgang ramme oss alle. Et «innslag av Venstres politikk på klima» er langt fra tilstrekke­lig til å endre denne situasjone­n.

En overdrivel­se

I gårsdagens avis spurte vi i en tittel om orgelet i Konserthus­et er «Norges mest mislykkede instrument?», noe som var å overdrive. Det er lagt mye ressurser i å restaurere orgelet. Instrument­et fremstår nå i nyrenset prakt med strøken klang, nystemt og fint. Det som gjenstår, er en teknisk oppgraderi­ng. Organist Iver Kleive og musikerven­ner feirer det store orgelet med konsert i Oslo Konserthus i dag kl. 19.30.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway