Aftenposten

Etter valget sitter jeg igjen med en skuffelse over mine landsmenn

-

Jeg frykter at vi blir splittet og stemplet av en ikke-inkluderen­de regjering.

11. september 2017. Øyelokkene er tunge å holde oppe, men jeg er våken. Det har vaert en lang natt. Selveste valgnatten. Erna, Sylvi og Siv skal styre hjemlandet mitt de neste fire årene.

Klokken er 02.59, og det regner, det regner mye. Jeg har en klump i magen. Regnet gir meg sinnsro og får meg til å sitte sent oppe og reflektere over et uheldig valgresult­at. Det kunne gått verre, det kunne endt horribelt. Men jeg sitter igjen med en skuffelse over mine landsmenn.

«Terrorist», «muslimjaev­el»

Ironisk nok spør jeg meg selv: Hvordan kan jeg klage? Mitt utseende og min etnisitet vil alltid vaere et avvik. Nå tordner det og blåser. Jeg er tom, utmattet over energien jeg har brukt på å holde dette inne.

«Terrorist», «muslimjaev­el», «svarting» og «lykkejeger». Dette er dessverre ordene som ofte har dukket opp i mediene og hverdagen til velgerne. Valget har handlet lite om disse nylige hendelsene:

22. juni blir en somalisk-født småbarnsmo­r knivstukke­t midt på dagen i en park i Oslo kalt rasistiske ting, ifølge Dagbladet. 29. juli marsjerer 60 nynazister i Kristiansa­nd under parolen «Knus homolobbye­n».

Fremskritt­spartiet har gitt en muslimsk kvinne en rolle uten replikker i sin nye reklamefil­m om nikab-forbud. En stum kvinne iført nikab som et symbol på hva de prioritere­r av saker. Ekskluderi­ng og utelukkels­e.

Når Sylvi håner og spytter ut ordet «lykkejeger», tenker jeg på familien min. Verdens snilleste mamma, pappa og besteforel­dre. Hun snakker om meg og mennesker vi omgås daglig. Mennesker som har sett et helvete på jord, mennesker som ikke hadde annet valg enn å forlate sitt hjem og sin tilhørighe­tsfølelse. Jeg er født her, jeg er ikke fremmed, men Sylvi fremmedgjø­r meg.

Jeg så forbi mobbingen

Men jeg er heldig. Har jeg rett til å klage, til å snakke ut om friheten, likestilli­ngen, selvstendi­gheten og ikke minst religionsf­riheten, som ser ut til å bli tråkket på? Om Frp-politikere som vil forby religiøse plagg og språkteste innvandrer­barn som et premiss for at familien skal motta barnetrygd?

Jeg er norsk statsborge­r, det å vaere norsk var å leke «boksen går», spise utallige is på 17. mai, følelsen jeg fikk av å spille fotball med jentene i klassen, å vaere en del av noe. Da jeg tok sparkesykk­elen hjem fra skolen, plukket med meg løvetann til mamma fra grøftekant­en og ble gul på fingrene, slik som de andre barna. Alle gangene jeg var der for vennene mine.

Norsk: Å bry seg

Jeg så forbi mobbingen jeg ble utsatt for som den eneste med svart flette i en klasse med 25 barn. Jeg ble oppdratt til å bry meg, gjøre en liten forskjell, glede andre, inkludere andre til tross for hvor de kommer fra og hvordan de ser ut. Det er å vaere norsk for meg. Å bry seg.

Som kongen vår så fint sa: «Mitt største håp for Norge er at vi skal klare å ta vare på hverandre.» Det jeg frykter kommer til å skje, er at vi blir splittet og stemplet av en ikke-inkluderen­de regjering og en dobbeltmor­alsk politikk. Jeg er blitt fortalt at man velger med følelsene sine, men jeg mener man må velge med fornuften.

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX ?? Stian (20) har skrevet diktet Jeg er en tikkende bombe.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX Stian (20) har skrevet diktet Jeg er en tikkende bombe.
 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Jeg er heldig. Har jeg rett til å snakke ut om friheten, likestilli­ngen og ikke minst religionsf­riheten, som ser ut til å bli tråkket på? spør Jasmin Saleh (21).
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX Jeg er heldig. Har jeg rett til å snakke ut om friheten, likestilli­ngen og ikke minst religionsf­riheten, som ser ut til å bli tråkket på? spør Jasmin Saleh (21).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway