Aftenposten

Konsekvens­utredning er en nødvendigh­et for demokratie­t

-

Da var valgkampen over for denne gangen. 169 mennesker er valgt inn på Stortinget, og det er Høyre og Frp som ser ut til å kunne danne regjering. Dette innebaerer at det er Høyre og Frps politikk som skal skinne i det norske samfunnet.

Etter et veldig skuffende valg og kun ett mandat på Stortinget ønsker fortsatt MDG å ha innflytels­e i politikken. Personlig satte Une Bastholm, nasjonal talsperson for partiet, mitt sinne i kok onsdag 13. september. Hun uttalte til NRK at partiet ønsket at Ap skulle ta stilling til om partiet vil vaere med på å felle en Høyre og Frp-regjering om de gikk inn for å konsekvens­utrede områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette på tross av at Ap har gått inn for en konsekvens­utredning av de sørlige delene av området i programmet sitt.

Argumentet om hvor mange prosent av folket som oppgir i meningsmål­er å vaere mot konsekvens­utredning, holder ikke mål. Nesten tre av fire mandater er valgt inn på Stortinget på tross av at de vil gå inn for en form for konsekvens­utredning. Konsekvens­utredning er dermed en nødvendigh­et om Stortinget skal represente­re flertallet av det norske folk, og når det er et såpass tydelig flertall, bør det egentlig ikke vaere et spørsmål.

Saken om Lofoten, Vesterålen og Senja er dermed ikke en miljøsak lenger, men også et tydelig bevis på om demokratie­t i Norge faktisk fungerer, eller om politikern­e setter egenintere­sser foran folkets. For svakheter i det norske systemet finnes, men det skal ikke utnyttes slik som Bastholm ønsker.

Da valglokale­ne stengte den 11. september, var saken klar: Det norske folk ønsker en form for konsekvens­utredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Til høsten bør derfor Stortinget gå inn for det, alt annet vil vaere et politisk svik fra Ap, Høyre og Frp. Vi lever tross alt i et demokrati, da er det folkets ønske som skal seire.

 ??  ?? John Christian Bull Osmundsen (18) Nesten tre av fire mandater er valgt inn på Stortinget på tross av at de vil gå inn for konsekvens­utredning, skriver John Christian Bull Osmundsen (18).
John Christian Bull Osmundsen (18) Nesten tre av fire mandater er valgt inn på Stortinget på tross av at de vil gå inn for konsekvens­utredning, skriver John Christian Bull Osmundsen (18).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway