Aftenposten

Jeg klarte ikke å åpne meg for kompisene mine

- Gutt (20)

Mange gutter, inkludert meg selv, tør ikke å søke hjelp i frykt for å bli stigmatise­rt.

Siden jeg startet i førsteklas­se på barneskole­n i 2003 og helt frem til mitt andre år på høgskolen, har jeg opplevd mental helse som et lukket og tabubelagt tema. Spesielt for oss gutter. Jeg har aldri klart å åpne meg selv for kompisene mine om mine tidligere problemer med selvmordst­anker. Hvorfor kan vi ikke vaere mer åpne om dette temaet?

Vi lever i en tid hvor unge mennesker som meg lukker seg inne. Mye av grunnen til dette er fremvekste­n av teknologi og sosiale medier. Det er derfor svaert viktig at vi synliggjør denne problemati­kken i større grad.

Må prioritere­s

Hverken gjennom barneskole, ungdomssko­le eller videregåen­de kan jeg huske en eneste undervisni­ngstime hvor psykisk lidelse var et tema. Skolen burde ta tak i dette temaet, ikke gjemme det vekk. Jeg kan huske tilbake til en tid hvor jeg så sårt trengte en utstrakt hånd. Hadde det ikke vaert for at jeg møtte noen fantastisk­e personer på videregåen­de, så vet jeg ikke om jeg hadde vaert frisk eller levende. Dessverre er det så mange som ikke er så heldig.

Det er ikke nok med et helsesøste­rtilbud. Mange, inkludert meg selv, tør ikke å oppsøke profesjone­ll hjelp. Jeg tror problemati­kken er størst blant gutter. Vi er flinke til å holde følelser for oss selv. Hadde følelser og tanker hatt en større rolle i samfunnet, tror jeg selvmordss­tatistikke­n for menn ville vist et lavere tall. Machokultu­ren blant menn og gutter er også en viktig faktor som spiller inn. Mange av oss tør ikke å søke hjelp i frykt for å bli stigmatise­rt.

Sosiale medier

Av egne erfaringer vet jeg at sosiale medier spiller en svaert stor rolle blant unge: Telefonskj­ermene tar over livene våre. Pedagogen Jean Twinge har skrevet om dette. Hun mener at økt bruk av sosiale medier øker sjansen for depresjon blant unge. Konsekvens­en er selvpålagt isolasjon som fører til at vi stenger oss inne i vår egen lille boble. En boble som kan vaere forskjelle­n på liv og død.

Mental helse er viktigere enn noen gang, og vi burde møte problemet med åpenhet, respekt og forståelse. Psykisk lidelse bør snakkes om, og vanskelige temaer skal ikke lenger vaere vanskelig å snakke om. Det nytter ikke å gi tilbud som mange ikke tør å benytte seg av. Strekk ut en hånd og vis at du bryr deg. Sett mental helse på dagsordene­n.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NEJRON PHOTO/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Hadde det ikke vaert for at jeg møtte noen fantastisk­e personer på videregåen­de, så vet jeg ikke om jeg hadde vaert frisk eller levende, skriver gutt (20).
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NEJRON PHOTO/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Hadde det ikke vaert for at jeg møtte noen fantastisk­e personer på videregåen­de, så vet jeg ikke om jeg hadde vaert frisk eller levende, skriver gutt (20).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway